LA EST DE ESTUL ROMANIEI

Cine ar trebui să sprijine alegerile prezidenţiale şi parlamentare curate în RM?

Autor: Mihai CONŢIU

Într-un articol publicat pe blogul Congresului american, sub titlul „Tywin Lannister de Moldova?”,analistul geopolitic american Theodore Karasik, expert în securitate şi membru al Lexington Institute, notează:

„SUA (şi Europa) ar trebui să sprijine alegerile prezidenţiale şi parlamentare curate (din Republica Moldova; nota aut.). Asta înseamnă fără politicieni odioşi, aşa ca Plahotniuc, drept candidaţi viabili la funcţii-cheie. Occidentul trebuie să fie atent în selectarea „partenerilor strategici”, cu care doarme în acelaşi pat, într-o ţară în care conflictele îngheţate sînt capabile să explodeze pînă la Cer şi să acutizeze conflictele cu Rusia, ceea ce ar putea duce la o confruntare militară. Cine doarme cu cîinii, se scoală plin de purici”.

Aşadar, să reţinem că autorul, prin formularea „SUA (şi Europa) ar trebui să sprijine” alegeri curate în RM, cunoscînd situaţia reală din zonă, ar dori să se întîmple acest lucru, însă nu are certitudinea înfăptuirii. Acest lucru este ilustrat de următoarele lui constatări din articol:

Apare întrebarea: încotro se orientează Plahotniuc – spre Vest sau, de fapt, spre Moscova? Oligarhul moldovean a reuşit să-l convingă atît pe preşedintele rus, Vladimir Putin, cît şi Departamentul de Stat al SUA că el este omul lor. Nu există nici o îndoială că Plahotniuc are legături puternice în Rusia. S-a vorbit că acesta este legat de „boss-ul” de la Kremlin, Vladislav Surkov, precum şi de vicepremierul Dmitri Rogozin, responsabil de complexul militar-industrial şi un puternic susţinător al Transnistriei”.

Observăm că, indirect, analistul geopolitic american confirmă o serie de ipoteze formulate sau sugerate şi de noi. De aceea şi spune că „ar dori”, pentru că ştie că Plahotniuc a reuşit să convingă şi Departamentul de Stat al SUA că ar fi omul lor, nu doar pe ruşi. Întrebarea care se pune şi la care Theodore Karasik nu ne dă un răspuns este următoarea: Cu sprijinul cui şi prin ce mijloace a ajuns Plahotniuc să treacă drept om de încredere pentru americani şi ruşi?

În graţiile americanilor, Plahotniuc a intrat pe linia securisto-social-democrată din România. Relaţiile lui de afaceri şi de neînţeles cu România datează de pe vremea preşedintelui bolşevic şi criminal Ion Iliescu, părintele spiritual şi patronul Partidului Social Democrat (PSD) din România, partid înfrăţit cu Partidul Democrat din Moldova (PDM), al cărui patron din umbră este Plahotniuc. Aceste relaţii şi înfrăţiri explică de la sine şi faptul că Plahotniuc este şi omul ruşilor. Tradiţional, PSD nu este orientat spre Vest, ci spre Est, la fel ca şi PDM. Apartenenţa României la NATO şi UE nu împiedică PSD s-o saboteze prin cele mai diabolice metode. În RM, însă, acţiunile se desfăşoară la vedere.

Pericolul rusesc sau pericolul românesc?

Degeaba ar sprijini SUA sau UE alegeri curate în RM dacă permit României social-democrate să influenţeze decisiv rămînerea la putere a lui Plahotniuc şi cîştigarea alegerilor prezidenţiale de aici a candidatului său. Demn de observat este faptul că social-democraţii români şi agenţii lor din RM i-au găsit lui Plahotniuc o acoperire perfectă. Pentru „păstrarea parcursului proeuropean”, chipurile, aceştia au inventat „pericolul rusesc” reprezentat de Igor Dodon. „Luptînd” împotriva „pericolului rusesc”, agenţii români au consolidat puterea absolută a oligarhului. În plus, fapt extrem de important, agenţii români nu au înlăturat şi nu vor înlătura vreodată „pericolul rusesc” pentru că nici nu există în această reprezentare a lor, ci au făcut şi fac permanent tot ce este posibil ca Rusia permanentă din RM să existe pe vecie.

O altă acutizare a unor posibile conflicte cu Rusia nu o poate provoca/întreţine decît „pericolul românesc”. Cînd spunem „pericol românesc”, ne referim la România neoficială şi revanşardă de faţadă care provoacă Rusia în favoarea Rusiei. „Pericolul românesc” se identifică în netransparenţa şi lipsa de onestitate a României neoficiale din prezent şi cea oficială de acum cîţiva ani în relaţiile cu RM, dar mai ales în faptul că în spatele tuturor acestor acţiuni subversive se învîrt ilegal sute şi sute de milioane de euro.

De ce sprijină România neoficială pe Plahotniuc şi… candidaturile lui?

Lupta pentru supravieţuirea actualului Guvern şi pentru cîştigarea alegerilor prezidenţiale de către candidatul lui Plahotniuc este pe viaţă şi pe moarte. „Occidentul trebuie să fie atent în selectarea „partenerilor strategici”, cu care doarme în acelaşi pat”, notează analistul geopolitic american, iar acest lucru ar trebui să se refere la parteneriatul strategic duplicitar al României neoficiale cu UE şi SUA în ceea ce priveşte RM.

De frica DNA, cea mai mare parte a României oficiale şi corupte s-a transferat în RM ca să-l sprijine pe Plahotniuc, să facă afaceri cu acesta sau să fie salarizată de el. În urmă cu mai mult timp, Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, spunea că atunci cînd va sosi timpul şi funcţia de fost preşedinte nu-l va mai constrînge, va da publicităţii nume marcante de oficiali români salarizaţi sau corupţi de Plahotniuc. Aşteptăm şi această vreme!

Pînă atunci, se ştie că există o armată neoficială de români – foşti sau actuali politicieni, diplomaţi, oameni de afaceri, consilieri, analişti politici, jurnalişti etc. – care vor ca Plahotniuc să rămînă la putere, căci altminteri îşi pierd capul, afacerile şi salariile grase. Fiind mai abil decît toţi, se spune că Plahotniuc îi are, la pachet, înregistraţi, filmaţi în situaţii compromiţătoare şi, deci, şantajabile.

Tocmai la aceste lucruri ar trebui să se gîndească şi să le analizeze UE şi SUA, dacă vor să înţeleagă mecanismele puterii lui Plahotniuc! Această armată românească retribuibilă se află de multă vreme în RM şi va contribui prin toate mijloacele ca cel pe care Plahotniuc îl va desemna drept candidat ca să devină preşedintele RM.

Demn de reţinut este faptul că această armată românească social-democrată are o profundă adversitate faţă de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş pentru că nu li se subordonează în întocmitul lor „Dosar Basarabia”.

Totodată, UE şi SUA ar trebui să înţeleagă că şi împrumutul de 150 de milioane de euro promis RM de Guvernul Ponta este tot unul electoral, la a cărui restituire fostul premier nici nu s-a gîndit. Legal, în actele financiare, acel împrumut poate salva ceea ce este de salvat la vedere, numai că mafia moldo-română şi-ar încasa cu mult mai mult din buzunarele moldovenilor. Observaţi cît de diabolic se instituie tot felul de taxe, amenzi, creşteri de preţuri, privatizări preferenţiale, continuarea acordării de împrumuturi neperformante de către bănci aflate sub monitorizare etc. Pînă la alegerea viitorului preşedinte, miliardul furat va fi mărunţiş faţă de ceea ce se va fura pînă atunci.

Mafioţii penali social-democraţi din România vor face tot posibilul ca Plahotniuc să rămînă la putere pentru că le-a reuşit o performanţă greu de egalat – în complicitate cu Plahotniuc, ei reuşesc să-i fure, în egală măsură, şi pe contribuabili români, şi pe cei moldoveni.

RM, pămîntul făgăduinţei tuturor fărădelegilor

Theodore Karasik a scris articolul amintit pe data de 3 Iulie, cu două zile înaintea sosirii în RM a Delegaţiei FMI pentru negocierea unui nou Memorandum. În opinia avizată a analistului geopolitic american, FMI are suficiente motive să nu ofere o nouă tranşă de finanţare pentru RM din cauza politicienilor cu presupuse sau dovedite antecedente penale, care au ajuns în funcţiile decizionale de la Putere, care spune:

 „Instituţiile financiare internaţionale au oferit credite masive Moldovei doar pentru a vedea cum aceste fonduri dispar în mod misterios. Acum FMI nu ar trebui să ofere următoarea tranşă pînă cînd Moldova nu-şi va îmbunătăţi transparenţa şi nu vor fi luate măsuri anticorupţie”. În preludiul acestei concluzii, Theodore Karasik notează:

„Pentru a-şi construi imperiul, el (Vladimir Plahotniuc; nota aut.) şi acoliţii săi au privatizat bănci, hoteluri, posturi de televiziune, chiar şi cantina parlamentară. Un miliard de dolari a fost furat din una dintre cele mai importante bănci din RM, Banca de Economii, cu implicarea lui Plahotniuc şi a altor politicieni. Criticii săi spun că Plahotniuc a „privatizat” Partidul Democrat, coaliţia parlamentară, instanţele de judecată, Centrul Anticorupţie, Comisia Naţională de Integritate, Procuratura Generală şi poliţia. Capturarea statului s-a încheiat. Cu perspicacitate, Plahotniuc a creat atît un stat-compromat, fundamentat pe şantaj, dar şi un stat poliţienesc, care este o simbioză mortală dintre politica democratică şi economia de piaţă. În acest mediu nociv, o posibilă victorie a lui Plahotniuc sau a unui asociat de-al său la alegerile din Octombrie reprezintă un pericol pentru interesele SUA şi ale UE”.

Are sau nu dreptate Theodore Karasik? Moldovenii înrobiţi în propria lor ţară şi cei care s-au auto-deportat ştiu şi simt prea bine că are dreptate! „Ajutorul frăţesc” al mafiei social-democrate din România şi eventuala milostenie a FMI nu fac nimic altceva decît să legitimeze sugrumarea acestei ţări de către o oligarhie monstruoasă. Care „pericol rusesc”?