La Bruxelles

Vlad Filat a avut o întrevedere cu Comisarul European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a avut, pe 14 martie, la Bruxelles, o întrevedere cu Tonio Borg, Comisar European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

La întrevedere au mai participat membrii Cabinetului de Miniştri în exerciţiu: vicepremierul, Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte ce vizează relaţiile moldo-comunitare şi procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. În mod special, au fost discutate aspectele privind negocierea Acordului de Asociere RM-UE şi Acordului privind crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA). Totodată, s-a făcut referinţă la faptul că, pe parcursul săptămînii curente, s-a desfăşurat runda a 6-a de negocieri pe marginea DCFTA şi urmează să fie organizată runda a 15-a pe Acordul de Asociere cu perspectiva finalizării, cît mai curînd posibil, a negocierilor pe capitolul Acordului privind aplicarea măsurilor sanitare şi fitosanitare (SPS).

Premierul în exerciţiu a mai menţionat că R. Moldova a reuşit reintroducerea serviciilor veterinare şi fitosanitare la punctele de intrare în ţară în scopul realizării controlului deplin a trasabilităţii produselor alimentare de origine non-animală şi a animalelor. Astfel, ţara noastră intenţionează să diversifice lista produselor de origine animală produse în R. Moldova, care ar putea fi exportate în UE, în prezent fiind autorizat doar exportul de miere. Iar sprijinul Comisiei pentru finalizarea procedurilor necesare în cadrul UE, în vederea autorizării exportului cărnii de găină, ouălor şi a produselor piscicole, are o importanţă deosebită. În acest context, s-a propus organizarea Misiunii de evaluare a Direcţiei Generale pentru Sănătate şi Consumatori a Comisiei Europene (DG SANCO) la Chişinău pînă la sfîrşitul anului curent.

La rîndul său, Comisarul a remarcat progresele considerabile, înregistrate în domeniul ajustării standardelor naţionale ale R. Moldova la rigorile UE pe componenta SPS. Părţile au convenit asupra menţinerii unui dialog constant în vederea realizării obiectivelor trasate de comun acord.

Prim-ministrul a lansat o invitaţie Comisarului, Tonio Borg, de a efectua o vizită la Chişinău, care a fost acceptată de către oficialul european.