KOZAK DEZMINTE ACUZATIILE LUI PLAHOTNIUC ADUSE LUI DODON PRIVIND FEDERALIZAREA TARII

Dmitri Kozak afirmă că însuți Plahotniuc i-a înmînat un plic, iar ceea ce se afla în el l-a mirat enorm.

Vicepremierul Guvernului Federației Ruse, reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, a confirmat că liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, cu adevărat a dorit să încheie o înțelegere secretă cu Partidul Socialiștilor și să schimbe cursul politicii externe a Republicii Moldova.

Anterior liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a declarat că președintele țării, Igor Dodon, a dorit federalizarea Republicii Moldova.

"În data de 3 iunie, la sfîrșitul întrevederii cu reprezentanții Partidului Democrat, domnul Plahotniuc, în prezența colegilor lui, mi-a transmis într-un plic propuneri privind condițiile de constituire a coaliției cu Partidul Socialiștilor. Luînd cunoștință de conținutul plicului, noi am găsit propunerea, și am fost mirați pentru că venea de la un partid declarat categoric antirusesc, de schimbare radicală a cursului politicii externe a Moldovei cu reorientarea spre Federația Rusă și de soluționare a conflictului transnistrean în baza federalizării Republicii Moldova", a declarat Kozak într-un interviu pentru Komersant.

Vicepremierul rus a spus că subiectul soluționării conflictului transnistrean pe calea federalizării Republicii Moldova nu a fost discutat de niciun lider al partidelor politice.

"Este evident că în actualele condiții (federalizarea țării-n.n.) este prost și fără sens. Federalizarea este ideea Partidului Democrat", a declarat Kozak în interviul pentru publicația rusească.

Kozak i-a îndemnat pe socialiști și pe președintele Dodon să nu discute "nici un fel de înțelegeri secrete venite din partea lui Vladimir Plahotniuc sau din partea altor partide", a spus el.

El a mai spus că o alianță de guvernămînt poate fi formată doar în baza unor decizii de partid anunțate publice. "Noi le recomandăm insistent socialiștilor și președintelui nici măcar să nu discute înțelegeri secrete venite din partea lui Vladimir Plahotniuc sau din partea altor partide", a declarat Kozak.

"Nu știu pe cît de autentică este această înregistrare video. Dacă acolo este și ceva dreptate, atunci pentru noi și pentru președintele Dodon a fost principial ca Partidul Democrat să-și facă publică poziția, fără banknote. Ca alegătorii Partidului Democrat și alți cetățeni ai Republicii Moldova să cunoască care este fața adevărată a "eroilor" lor", a mai spus Kozak.

El a mai adăugat că experiența din acțiunea cu Partidului Democrat nu oferea nicio temei să se creadă că o coaliție PSRM_PDM ar fi posibilă.

"Și ceea ce a urmat a confirmat acest lucru", a conchis Kozak.

Sursa: sputnik.md