Israel: Doi palestinieni arestati dupa o crima considerata un "atentat terorist"

Serviciul israelian de securitate internă, Shin Beth, a anunțat Duminică arestarea a doi palestinieni pentru uciderea unui israelian, considerată un "atentat terorist", relatează AFP. Arestările au fost făcute la 5 Octombrie, dar motivațiile criminalilor nu sunt dezvăluite pînă în prezent. Mass-media au fost supuse cenzurii cu privire la această afacere.

Reuben Schmerling, 70 de ani, a fost găsit mort într-un imobil pe care îl închiriase în orașul arab israelian Kafr Qasim, semnele de pe corpul său indicînd că a fost bătut sau înjunghiat, potrivit presei. Victima locuia în colonia Elkana din Nordul Cisiordaniei ocupate.

"Dovezile strînse pînă în prezent arată că a fost un atentat terorist", a afirmat Shin Beth într-un comunicat.

Identitatea celor doi suspecți originari din orașul Qabatiya, în Nordul Cisiordaniei, nu a fost dezvăluită.

Din Octombrie 2015, Israelul, Ierusalimul și teritoriile palestiniene ocupate sunt pradă unor violențe sporadice care au cauzat moartea a cel puțin 295 de palestinieni sau arabi israelieni, a 51 de israelieni, doi americani, doi iordanieni, unui eritreean, unui sudanez și a unei britanice, potrivit unui bilanț întocmit de AFP.

Majoritatea palestinienilor uciși sunt autorii sau presupușii autori ai unor atacuri antiisraeliene, comise în cea mai mare parte cu arme albe de tineri izolați.

Crima a avut loc în timpul Sucot (Sărbătoarea Corturilor) care durează o săptămînă.

Armata israeliană a anunțat săptămîna trecută izolarea Cisiordaniei ocupate și a Fîșiei Gaza pentru 11 zile, pînă la 14 Octombrie orele 24.00.

Israelul a decis Vineri să relaxeze blocada pentru a permite trecerea muncitorilor lucrînd pe teritoriul său în perioada sărbătorilor evreiești.

Blocada a fost prezentată ca o consecință a unui atac în cursul căruia un palestinian a ucis trei israelieni, la 26 Septembrie, la intrarea într-o colonie din Cisiordania, înainte de a fi împușcat. Atacul a provocat imediat temeri în rîndul israelienilor legate de un nou acces de violențe care să coincidă cu marile sărbători evreiești. (AGERPRES)