INFRACTIONAL

Primarul unui sat din Rezina a fost împuşcat

Primarul satului Pecişte, raionul Rezina, a fost împuşcat în seara zilei de 10 martie. Edilul a fost rănit şi se află în stare gravă la spital. Informaţia a fost confirmată astăzi de ministrul Afacerilor Interne Oleg Balan.

„Pe timp de noapte s-au auzit împuşcături în localitatea Pecişte. Primarul a sesizat şeful de post şi împreună s-au deplasat la faţa locului. Au întîlnit două persoane care aveau asupra lor o armă. La solicitarea de a preda arma, una dintre persoane a tras în direcţia primarului, rănindu-l grav în regiunea craniului”, a declarat Oleg Balan. Potrivit acestuia, făptaşii au fugit de la locul crimei, dar au fost reţinuţi în scurt timp. Ei sînt locuitori ai satului Pecişte.

Ion Bodrug, şef al Inspectoratului General al Poliţiei, a afirmat că persoana care a tras în primar are 35 de ani şi a fost anterior judecată pentru violenţă în familie. Arma era deţinută ilegal.

Oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanţele acestui caz.

Patru persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor de la IGP

Patru persoane, inclusiv angajaţi ai poliţiei, au fost reţinute pentru 72 de ore în urma percheziţiilor desfăşurate pe 10 martie la Inspectoratul General al Poliţiei (IGP).

Percheziţiile au avut loc în cadrul cauzei penale pornite pe faptul creării unei scheme ilegale de sustragere a banilor publici de pe cardurile poliţiei, care erau destinate alimentării cu combustibil a automobilelor de serviciu. “Colaboratori ai IGP, în cîrdăşie cu cîţiva angajaţi ai unor staţii de alimentare cu combustibil, scoteau banii cash de pe cardurile IGP şi a altor subdiviziuni ale MAI”, a declarat pe 11 martie la o conferinţă de presă Ministrul Afacerilor Interne Oleg Balan.

Cele patru persoane reţinute sînt doi ofiţeri de poliţie, unul în grad de locotenent-colonel şi altul în grad de maior, un angajat civil al Inspectoratului Naţional de Patrulare şi un operator al unei staţii de alimentare cu combustibil.

Ministrul de Interne a precizat că nu se cunoaşte perioada exactă în care a fost aplicată schema de sustragere a banilor de pe carduri, însă oamenii legii presupun că gruparea activa din luna octombrie a anului trecut. Oleg Balan a mai adăugat că prejudiciul lunar cauzat ar fi de circa 200 mii de lei.

Cinci magistraţi de la Curtea de Apel Chişinău vor fi cercetaţi penal

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a permis pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere a cinci judecători de la Curtea de Apel Chişinău. Magistraţii sînt bănuiţi că au pronunţat cu bună-ştiinţă încheieri contrare legii.

Procuratura Generală informează că, în anul 2014, în cadrul examinării unei cauze civile intentate la cererea unei femei privind decăderea din drepturile părinteşti a tatălui copilului său, magistraţii au respins apelul femeii, menţinînd hotărîrea primei instanţe. Totodată, în dispozitivul deciziei şi în hotărîrea motivată magistraţii au indicat date diametral opuse, menţionînd în partea motivată că apelul femeii a fost totuşi admis.

Ulterior, după ce reprezentantul pîrîtului a depistat acţiunile ilicite comise de către judecătorii Curţii de Apel Chişinău, a fost format un nou complet de judecată, care în noiembrie 2014, în lipsa şi fără citarea părţilor, au schimbat decizia anterioară, emiţînd una diametral opusă. Decizia respectivă a fost anulată de Curtea Supremă de Justiţie întrucît a fost emisă cu încălcarea legii procesuale.