INFRACŢIONAL

Fostul director de la Calea Ferată este învinuit că a furat 400 de mii de euro

Fostul director al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” şi un fost şef de direcţie din aceeaşi instituţie riscă pînă la 15 ani de închisoare. Aceştia sînt învinuiţi că au comis delapidări de fonduri în sumă de 400 de mii de euro. Procurorul Vitalie Busuioc, de la Procuratura Transport, a menţionat, la o conferinţă de presă, că pe numele fostului director şi al subalternului său a fost pornită o cauză penală. În urma investigaţiilor, s-a stabilit că în anul 2011, din bugetul întreprinderii au fost transferaţi prin intermediul unor instituţii bancare din Moldova în contul unei firme de peste hotare circa 400 de mii de euro. Fostul director de la Calea Ferată se află peste hotarele ţării, iar organele de anchetă încearcă sa-i stabilească locul aflării pentru a-i înainta citaţia. Dacă va refuza să compare în faţa instanţei, va fi dat în urmărire internaţională.

15 zile de arest pentru procurorul de la Nisporeni, prins cu mită

Procurorul din Nisporeni, care a fost prins cu mită la sfîrşitul săptămînii trecute, s-a ales cu arest preventiv pentru 15 zile. Procuratura Generală a solicitat 30 de zile de arest, însă Judecătoria sectorului Buiucani a apicat doar 15. Procurorul din Nisporeni este cercetat pentru corupere pasivă. Temei pentru iniţierea procesului a servit plîngerea unui cetăţean, care a spus că procurorul i-ar fi cerut 1000 de euro pentru a înceta cauza penală în care, împreună cu concubina sa, erau cercetaţi pentru comiterea unui jaf.

Un sfert din angajaţii Fiscului au fost schimbaţi din funcţie

Remanieri importante la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat. Timp de cîteva zile, au fost înlocuiţi 45 de funcţionari fiscali, a anunţat directorul instituţiei, Ion Prisăcaru, la un briefing de presă. Prin rotaţie, mai mulţi angajaţi au fost delegaţi să-şi continue activitatea în alte structuri ale Serviciului Fiscal de Stat, iar în locul lor au fost selectate persoane, inclusiv din teritoriu, care au demonstrat o bună pregătire şi capacităţi de administrare fiscală eficientă. Modificările operate au vizat circa un sfert din angajaţii Fiscului. „De exemplu, în Direcţia Antifraudă a fost înlocuit 70% din personalul antrenat, fiind operate modificări de personal în toate celelalte direcţii şi secţii”, a spus Ion Prisăcaru. Acţiuni similare au fost întreprinse şi la Inspectoratului Fiscal de Stat pe municipiul Chişinău. O atenţie aparte a fost acordată fortificării unor structuri teritoriale ale administraţiei fiscale, care reprezintă riscuri sporite de evaziune fiscală, precum în Drochia, Dubăsari sau Bălţi. „Conducerea Serviciului Fiscal de Stat îşi propune să promoveze politici care să asigure o administrare fiscală modernă şi eficientă, capabilă să ofere servicii şi asistenţă bazată pe tehnologii informaţionale performante, constituită pe respectul şi încrederea contribuabililor”, a subliniat Ion Prisăcaru. Un angajat al Inspectoratului Fiscal şi doi pretinşi agenţi economici au fost reţinuţi, acum o săptămînă, într-un dosar de spălare de bani, corupere pasivă şi trafic de influenţă. Aceştia sînt învinuiţi că obligau agenţii economici să le achite sume de milioane de lei pentru a le asigura protecţia din partea Fiscului. Instanţa a emis mandat de arest pe numele lor, pe 20 şi, respectiv, 25 de zile.

Sursa: IPN