IGOR DODON, REACTIE LA DECIZIA CURTII CONSTITUTIONALE

Președintele a reacționat la decizia Curții Constituționale privind suspendarea sa din funcție: vor trebui să plătească pentru aceste încălcări.

Curtea Constituţională a neglijat totalmente argumentele legale cu care am operat, a declarat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, după ce magistrații au decis suspendarea sa din funcție.

”Prin decizia sa de a suspenda din funcţie Preşedintele ales legitim şi prin vot direct de către cetăţenii Republicii Moldova, Curtea Constituţională a comis o dublă ilegalitate: a zădărnicit încercarea mea de a stopa o gravă încălcare de legislaţie şi a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un aşa-numit preşedinte interimar”, a scris Dodon pe pagina sa oficială de Facebook.

El a amintit de ce a refuzat să-i numească în funcția de ministru pe Silvia Radu și Nicolae Ciubuc, apreciind că Înalta Curte a neglijat totalmente argumentele legale cu care a operat.

Astfel, în cazul Silviei Radu, propusă pentru funcția de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, șeful statului a explicat că acesta nu corespunde tuturor cerințelor legale cărora trebuie să corespundă persoana care aspiră la o funcţie publică:

”Pentru a ocupa o funcţie publică de conducere de nivel superior, persoana trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerinţe: a) să respecte condiţiile prevăzute la art.27; b) să aibă studii superioare, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă; c) să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea/profilul funcţiei publice respective; d) să aibă experienţă managerială de cel puţin 2 ani”.

În cazul lui Nicolae Ciubuc, propus pentru funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Dodon a menţionat că acesta nu corespunde criteriilor de integritate.

"Cei de la guvernare ştiu foarte bine despre abaterile penale pe care le-a comis dînsul, dar oricum insistă pe promovarea sa într-o funcţie atît de importantă", a subliniat el, adăugînd că, în loc să stopeze încălcările grave comise de guvernare, Curtea Constituţională dă undă verde promovării lor în continuare.

"Cei de la putere şi instituţiile pe care le controlează pur şi simplu nu-şi dau seama de gravitatea acţiunilor lor şi de consecinţele ce vor surveni. Însă, mai devreme sau mai tîrziu, pentru toate aceste încălcări vor trebui să plătească", a avertizat Dodon.

Sursa: sputnik.md