IGOR DODON: CURTEA CONSTITUTIONALA A EXPLICAT PRETENTIOS SI IN CUVINTE MULTIETAJATE CEEA CE SI ASA SE STIE

Curtea Constituţională (CC) a pronunțat hotărîrea privind interpretarea articolului 11 din Constituție, referitor la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.

Astfel, CC a hotărît „în sensul articolului 11 din Constituție coroborat cu articolele 1 alin.(1), 3 și 8 din Constituție:

– Ocupația militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralității, precum și lipsa recunoașterii și a garanțiilor internaționale a acestui statut, nu afectează validitatea prevederii constituționale referitoare la neutralitate;

– în cazul unei amenințări în adresa unor asemenea valori fundamentale constituționale, precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile Republicii Moldova sînt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora;

– dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau a baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională;

– participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitatea, asemenea sistemului de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare, etc., care ar impune sancțiuni colective împotriva agresorilor și infractorilor de drept internațional, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate”, a punctat Curtea.

Potrivit CC, prezenta hotărîre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Republica Moldova este un stat neutru, dar dacă va fi necesar, se va apăra.

Problema constă în formulările Curții, care lasă loc pentru diferite interpretări politice și speculații. Dar nu e prima dată cînd această componență a Curții Constituționale face plecăciuni în fața unioniștilor.

Se vede că judecătorii de la CC au vrut și buchia Constituției să o respecte, dar și cetățenia lor românească să nu o compromită.

Eu am înțeles mesajul lor și asta mă face să acționez și mai hotărît pentru protejarea neutralității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Componența CC-ului va trece, iar țara va rămîne și va păstra mereu ceea ce judecătorii cc-iști pun sub semnul întrebării”, a scris Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, pe o reţea de socializare.

Nistor Grigore 03.05.2017 - 15:27

Pe rusul Додон nu-l deranjeaza prezenta trupelor rusești în Moldova ci declarația C.C. că acest lucru afectează neutralitatea țării. Daca componența acestei curți nu va mai fi la un moment dat este un fapt valabil și pentru el.