IGOR DODON: CU CIT MAI APROAPE VA FI TERMENUL DE DIZOLVARE A PARLAMENTULUI, CU ATIT DISCUTIILE VOR FI MAI CONSTRUCTIVE

Cu cît mai aproape va fi termenul de dizolvare a Parlamentului, cu atît discuțiile dintre formațiunile care au acces în Legislativ vor fi mai constructive. Declarația a fost făcută de Președintele Igor Dodon în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite ipn.md

În opinia lui Igor Dodon, și socialiștii, și reprezentanții eșichierului de dreapta au fost și sînt în opoziție față de PDM care este la guvernare în ultimii ani. De aceea, este și logic că două partide de opoziție încearcă să găsească limbaj comun pentru a-și unifica forțele împotriva guvernării. În ceea ce ține de proiectele de legi pe care le-au propus socialiștii, Igor Dodon spune că PSRM a înaintat mai multe proiecte în ultimii ani, dar care nu au fost acceptate pentru a fi votate de către democrați, iar aceleaşi proiecte au fost înaintate ca propunere pentru votare şi de către blocul ACUM.

Totodată, șeful statului consideră că probabilitatea unor alegeri anticipate este foarte mare și în cazul unui scrutin anticipat de pierdut vor avea „cei de dreapta”. Președintele menționează că dacă nu va fi aleasă conducerea Parlamentului, nu va putea fi numită data alegerilor locale, care ar trebui să aibă loc anul curent. Potrivit lui, mandatul actualilor aleși locali va fi prelungit automat. „O interpretare a Curții Constituționale, teoretic, ar putea fi posibilă și, cel mai probabil în luna Mai, eu voi veni cu o astfel de solicitare”, a declarat șeful statului.

Despre eventuale alegeri parlamentare anticipate organizate în aceeași zi cu scrutinul local, Igor Dodon spune că „ar fi logic” acest lucru pentru a nu cheltui bani de două ori. „Dacă pînă pe data de 21 iunie Parlamentul nu alege un Guvern și nu aprobă nici o lege, atunci la expirarea termenului de 30 de zile Președintele țării se adresează către Curtea Constituțională pentru a solicita acceptul, confirmarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului”, a spus Igor Dodon. Aceasta ar însemna că cel tîrziu la sfîrșitul lunii iulie Președintele dizolvă Legislativul prin decret și anunță ziua alegerilor parlamentare anticipate.

În ceea ce privește alegerile din Ucraina, Igor Dodon consideră că oricine dintre cei doi candidați va ocupa fotoliul de Președinte al statului vecin, relațiile Republicii Moldova cu Ucraina vor fi bune.