IGOR DODON A PREZIDAT SEDINTA DE CREARE A CONSILIULUI SOCIETATII CIVILE PE LINGA PRESEDINTELE R. MOLDOVA

Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat, în premieră pentru instituția Prezidențială, crearea de facto a Consiliului societății civile pe lîngă Președintele Republicii Moldova.

Consiliul societății civile va fi constituit în calitate de organ consultativ care va asigura interacțiunea dintre șeful statului și societatea civilă, facilitarea dialogului pe cele mai importante subiecte din diverse domenii, cum ar fi cel politic, economic și social. De asemenea, Consiliul va propune diferite inițiative și le va dezbate pe cele propuse de Președintele Republicii Moldova.

Totodată, acest organ va avea drept scop implicarea directă a cetățenilor țării, a asociațiilor obștești, a organizațiilor formale și non-formale în determinarea priorităților de dezvoltare a țării, expertiza cadrului normativ-legal, dezbaterea și propunerea proiectelor și programelor naționale.

Consiliul va activa în baza Regulamentului, aprobat prin Decretul Președintelui Republicii Moldova fiind compus inițial din 13 comisii de profil:

- Comisia pentru integritate și expertiză juridică. Președinte – Pavel MIDRIGAN.

- Comisia pentru reformă constituțională și drepturile omului – Dumitru PULBERE

- Comisia pentru mass-media și comunicare – Elena PAHOMOVA

- Comisia pentru relații externe și susținerea diasporei – Cătălina BORA

- Comisia pentru ocrotirea sănătății – Eva GUDUMAC

- Comisia pentru susținerea inițiativelor tineretului – Dumitru ROIBU

- Comisia pentru sport și promovarea modului sănătos de viață – Tudor CASAPU

- Comisia pentru cultură, educație și știință – Valentin BENIUC

- Comisia pentru consolidarea statalității și reintegrarea țării – Victor STEPANIUC

- Comisia pentru relații interetnice – Elena BELEACOVA

- Comisia pentru culte religioase – Victor BORȘEVICI

- Comisia pentru ecologie și dezvoltarea mediului;

- Comisia pentru protecția socială, ocrotirea familiei și copiilor.

În cadrul ședinței care s-a desfășurat astăzi, șeful statului a solicitat de la președinții de comisii, ca în termen de 10 zile să vină cu propuneri asupra Regulamentului și, totodată, să selecteze din CV-urile care au fost transmise instituției prezidențiale, cîte 10 membri pentru fiecare comisie, în total aproximativ 130 de persoane.

Menționăm că Consiliul se va întruni în ședințe publice, după necesitate, dar nu mai rar decît o dată în trimestru. Ședințele vor fi prezidate de Președintele Republicii Moldova. Astfel, la sfîrșitul lunii iunie este preconizată desfășurarea ședinței de constituire a Consiliului societății civile în componență deplină.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova