IANUKOVICI AR PUTEA AVEA SOARTA LUI LITVINENKO PENTRU CA STIE «PREA MULT» DESPRE ACTIUNILE KREMLINULUI

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici este valoros pentru serviciile secrete ruse în primul rînd ca purtător al unor informaţii confidenţiale şi de aceea este puţin probabil ca Ucraina să obţină extrădarea acestuia din Rusia, a estimat Viktor Ciumak, vicepreşedintele Comisiei anticorupţie din Rada Supremă (legislativul unicameral ucrainean), într-o intervenţie la postul de televiziune Kanal 5.

Autorităţile ucrainene l-au dat în urmărire pe Ianukovici prin Interpol pentru o serie de infracţiuni financiare comise în grup organizat.

«Viktor Ianukovici deţine informaţii confidenţiale despre acţiunile Federaţiei Ruse, despre planurile ei (cu privire la Ucraina), despre Crimeea etc.», a remarcat oficialul ucrainean, în opinia căruia regimul de la Moscova nu va fi de acord cu extrădarea lui Ianukovici.

«Mi-e teamă că el (Ianukovici) ar putea încheia ca Litvinenko. Situaţia este de aşa natură încît este puţin probabil ca Ucraina să-l poată obţine în vreun fel», a opinat parlamentarul ucrainean, reprezentant al partidului Udar («Lovitura»), condus de fostul pugilist Vitali Kliciko.

Viktor Ianukovici (64 de ani), preşedinte al Ucrainei din 2010 pînă în februarie 2014, a fugit în Rusia pe fondul violenţelor de anul trecut din Piaţa Independenţei din Kiev, soldate cu aproape 100 de morţi din rîndul manifestanţilor antiregim.

Aleksandr Litvinenko, fost agent FSB şi opozant al Kremlinului, a murit la 23 noiembrie 2006 într-un spital londonez, după chinuri atroce, după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv de foşti colegi din serviciile secrete ruse. Marea Britanie, ţara unde se refugiase Litvinenko, a redeschis zilele acestea audierile în acest dosar, într-o nouă încercare de a face mai multă lumină asupra morţii sale. Avocaţii văduvei lui Litvinenko susţin că dispun acum de dovezi privind implicarea actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, în această afacere.

Sursa: Agerpres