Germania are un excedent bugetar de 48 de miliarde de euro si tot mai putini someri

Numărul şomerilor a scăzut cu 8.000 pe parcursul lunii August, în Germania, pînă la aproximativ 2,3 milioane. E în linie cu estimările analiştilor, iar aceasta scădere nu a influențat rata ajustată a şomajului, care se menţine tot la 5,2%. De cealaltă parte, companiile dau un semnal pozitiv şi arată că, cel puţin pentru moment, sunt încrezătoare în evoluţia economiei. Numărul persoanelor angajate a ajuns în luna Iulie la un nivel record: 44,7 milioane. Nu sunt mulţi patroni care să se teamă în acest moment de izbucnirea unui război comercial, de pildă. Detlef Scheele, şeful Oficiului de Muncă: Locurile de muncă ce ţin de securitate socială sunt tot mai multe, cererea companiilor pentru angajați rămîne ridicată.

Creşterea ratei de ocupare a dus în sus şi consumul. Cheltuielile gospodăriilor au crescut, germanii sunt siguri de locul de muncă pe care îl au, iar majorările salariale peste nivelul inflației și dobînzile încă reduse la împrumuturi au încurajat consumul. Sunt multe companii, însă, care se plîng de lipsă de personal. Este şi motivul pentru care au cerut o relaxare a regimului acordării permisului de muncă pentru cetăţenii din afara Uniunii Europene. Detlef Scheele, şeful Oficiului de Muncă: Nici un cetăţean german nu trebuie să fie îngrijorat de faptul că refugiaţii ar putea reprezenta o competiţie pe piaţa muncii, nu e necesar. Nici un refugiat nu poate concura cu un şomer german.

În prima jumătate a acestui an, locomotiva economică a Europei a înregistrat un excedent bugetar record de 48,1 miliarde euro, cu aproximativ 18 miliarde euro mai mult decît în primul semestru al anului trecut. Acest surplus este echivalent cu 2,9% din PIB, datorat, în mare parte, exporturilor.