Fräulein Sandu conditioneaza sanatatea moldovenilor de optiunile ei geopolitice

A declarat război total împotriva Parlamentului, Țării și Constituției, iar UE și SUA tac

Mihai CONȚIU

Nimeni pînă la Maia Sandu, iar aici mă refer la foștii Președinți, nu și-a permis să declare deschis că nu intenționează să respecte Constituția și Deciziile Curții Constituționale (CC). A spus-o destul de limpede Joi seara, la Pro Tv Chișinău, în contextul refuzului de a o desemna pe Mariana Durleșteanu la postul de premier, chiar dacă este obligată de Constituție și de ultima Decizie a CC, dar și în condițiile constituționale în care Durleșteanu se bucură de o susținere parlamentară majoritară. Deși CC, prin ultima Decizie, i-a cerut să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare, Sandu sfidează, cu aroganță și dispreț, Înalta Curte pentru că Durleșteanu ”nu este genul ei de femeie”.

Practic, Joi seara, Sandu a declarat război pe viață și moarte Parlamentului, Constituției, CC și Țării. Cine a ascultat-o cu răbdare și discernămînt, a constatat că avem o Președintă obtuză, fanatică și dornică de răzbunare pe oricine, în virtutea unor frustrări personale extrem de grave, cărora psihanaliștii le găsesc cu ușurință originile. În fanatismul ei delirant, invocă obsedant ”cetățeanul și voința lui”. În halucinațiile ei, a ajuns la convingerea că numai ea știe ce vrea ”cetățeanul”. Sandu uită că a fost votată majoritar strict conjunctural. Ce ne facem cu ceilalți circa două milioane de moldoveni care n-au votat-o? Ea, cu acceptul tacit al UE și SUA, vrea să creeze precedentul periculos prin care orice nou Președinte ales să aibă dreptul de a provoca alegeri anticipate pentru a avea un Parlament subordonat exclusiv Președinției.

Periculos pentru Țară e faptul că acei consultanți externi ai ei îi cultivă și întrețin frustrările personale, în virtutea cărora, prin ea, fac noi ”experimente de succes” pe Republica Moldova, la fel cum au făcut-o cu Filat și Plahotniuc. Fără a avea pretenția că am fi vizionari, anticipăm că ”eșecul Sandu” va fi unul extrem de dur și primejdios pentru Țară. Pe lîngă frustrările ei personale, ”convenabil de cultivat”, consilierii ei externi nu au luat în calcul și un amănunt extrem de interesant – Sandu este un produs exclusiv al clanului politic al lui Petru Lucinschi. A fost favorizată de acest clan deoarece un fost politician influent, care era prieten cu tatăl Maiei Sandu, a garantat pentru ea în fața lui Lucinschi cînd era Președinte. Dacă Lucinschi nu a reușit să transforme Țara în republică prezidențială, ea speră să-l răzbune.

Trecînd peste alte afirmații de-ale ei, e demn de a-i fi reținută atitudinea față de momentele tragice prin care trece Țara din pricina pandemiei. Sandu, pur și simplu, nu doar că politizează pandemia cu cinism și în interesul ei politic strict personal, ci o și poziționează geopolitic în perspective de eradicare a ei. Cu o impertinență grosolană, și-a permis să afirme mincinos că distribuirea în Republica Moldova a vaccinurilor anti-covid, prin COVAX (sistemul de colaborare globală menit să accelereze producerea și accesul echitabil la testele covid – 19, tratament și vaccinuri) nu a fost posibilă deoarece companiile producătoare, cum ar fi Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca ori Moderna, nu ar avea încredere în Justiția națională, ca urmare a unui Parlament pe care doar ea îl consideră ilegitim. Să te crucești, nu alta! Dezinformarea aceasta criminală o rostește, rețineți, o Președintă de Țară, iar asta în scopul deliberat de a provoca revolte populare!

Sigur că nimic nu este adevărat. Realitatea, constatată și de către OMS, este aceea că țările bogate au supralicitat abuziv comenzile către producători, aducîndu-i în situația în care nu pot onora inclusiv precomenzi bătute în cuie cu UE. La urma urmei, producția de vaccinuri e o afacere. Mai apoi, producătorii expediază vaccinurile, prin contract, acelor Țări care întrunesc condițiile termice specifice de depozitare a acestora. Eventualele litigii juridice inițiate de către producători împotriva unei Țări, ca urmare a nerespectării termenilor contractuali, nu sunt înaintate instanțelor naționale de judecată, ci instanțelor internaționale. De ce minți cu atîta nerușinare, domnișoară Președintă? De ce UE și SUA nu sesizează aceste dezinformări provocatoare?

Totodată, iar aici este vorba despre opțiuni geopolitice, Președinta Sandu, este potrivnică ofertelor de vaccinuri rusești și chinezești.Pe 26 Februarie, totuși, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a anunțat că în R. Moldova a fost înregistrat oficial vaccinul rusesc împotriva COVID-19, Sputnik-V. În contextul repulsiei Maiei Sandu și a Alei Nemerenco, consiliera ei pe probleme de Sănătate, față de vaccinurile rusești, precizăm:

Potrivit datelor actualizate pînă în ziua de 25 Februarie, vaccinul rusesc Sputnik V a fost aprobat pentru administrare în Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guinea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Republica Sîrpska (entitate a Bosniei și Herțegovinei), Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Sfîntul Vincențiu și Grenadinele, Kazahstan, Uzbekistan, Gabon, San Marino, Ghana, Siria, Kîrgîzstan, Guyana, Egipt, Honduras și Guatemala.

După formalizările tehnico-științifice de rigoare, UE, inclusiv, în particular, România și Germania, intenționează să achiziționeze vaccinurile rusești și chineze.

În concluzie, constatăm că Sandu nu doar că politizează pandemia și procesul de vaccinare, dar și că, prin dezinformări grosolane, incită populația la revolte împotriva adversarilor ei politici. Adevărul e că finanțările externe, contractele de tot felul cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova sunt blocate exclusiv din cauză că Sandu nu vrea să respecte Constituția și să nominalizeze un Guvern legitim. Nici o Țară din lume care nu are un Guvern legitim nu este de încredere pentru nimeni. În situația actuală,Sandu vrea să cheltuiască banii pentru vaccinuri pe referendum și alegeri anticipate de sute de milioane. Ca să-l aducă și pe Usatîi în Parlament!

Notă: Foto preluată din Ziarul Financiar.ro