FORUL DE LA DOHA

Emirul Statului Qatar: „Ţările mici trebuie să se susţină reciproc şi să coopereze activ"

Vicepremierul în exerciţiu Eugen Carpov a participat la Forul de la Doha 2013. Evenimentul a avut loc în cadrul vizitei de lucru a delegaţiei Republicii Moldova, întreprinsă în capitala Statului Qatar în perioada 19-22 mai curent, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

Şeful delegaţiei moldoveneşti, Eugen Carpov, a vorbit de la tribuna Forumului despre importanţa dezvoltării cooperării internaţionale, din perspectiva intensificării dialogului cu ţările arabe, în particular, cu Statul Qatar, un actor important pe arena regională şi internaţională.

„În vederea realizării acestui deziderat, Guvernul Republicii Moldova a luat decizia de a consolida prezenţa diplomatică permanentă în Statul Qatar, în acest scop fiind delegat şi un diplomat moldovean pentru a lansa procesul de instituire a Ambasadei Republicii Moldova la Doha”, a declarat Eugen Carpov. În acest context, vicepremierul moldovean a mulţumit ministrului de Stat pentru Afaceri Externe al Statului Qatar, dr. Khalid Bin Mohammad Al Attiyah, pentru sprijinul considerabil acordat în procesul de instituire a Ambasadei Republicii Moldova la Doha, aceasta fiind prima misiune diplomatică a ţării noastre în regiunea Golfului Persic.

Vicepremierul în exerciţiu Eugen Carpov a avut şi o întrevedere cu Emirul Statului Qatar, Alteţa Sa Hamad Bin Khalifa Al Thani. Oficialii au abordat un spectru larg de subiecte ce vizează relaţiile moldo-qatareze.

„Ţările mici, precum este Republica Moldova şi Statul Qatar, trebuie să se susţină reciproc şi să coopereze activ", a opinat Emirul Statului Qatar în cadrul întrevederii.

Agenda vizitei în Qatar a delegaţiei Republicii Moldova a inclus o serie de întrevederi cu conducerea principalelor instituţii de resort, precum ar fi Agenţia Qatareză pentru Investiţii, Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Comerţului, Agenţia de investiţii în agricultură „Hassad Food”, Camera de Comerţ, marile companii qatareze care activează în domeniul telecomunicaţiilor şi transporturilor. Interlocutorii qatarezi au manifestat un interes vădit faţă de dezvoltarea unor proiecte de lungă durată în sectorul agricol, în special în cultivarea cerealelor, fiind deschişi pentru investiţii în modernizarea ramurii agricole, crearea locurilor de muncă şi promovarea exporturilor moldoveneşti pe piaţa qatareză.

De asemenea, a fost discutată posibilitatea participării la modernizarea aeroporturilor din Republica Moldova, precum şi lansarea unei curse aeriene directe Doha-Chişinău în timpul apropiat, care ar permite sporirea contactelor între oamenii de afaceri din ambele ţări, facilitarea fluxului de turişti şi asigurarea unor conexiuni convenabile cu alte state din regiunea Golfului Persic.