Finlanda ar putea scurta oficial ziua de munca la sase ore si saptamina la patru zile lucrătoare

Noul premier al Finlandei, Sanna Marin (34 de ani), care este și cea mai tînără femeie prim-ministru în exercițiu din lume, vrea să revoluționeze felul în care se muncește în țara sa.

Instalarea Sannei Marin în fruntea Executivului de la Helsinki a fost primită cu entuziasm în țara sa, și nu doar pentru că este cel mai tînăr premier din lume la ora actuală. Ea conduce, totodată, o coaliție de crentru-stînga în care toate cele cinci partide care o compun sunt conduse de femei, iar scopul său declarat este să introducă în Finlanda ziua de lucru de șase ore și săptămîna de patru zile lucrătoare.

În luna August, la cea de-a 120-a aniversare a Partidului Social Democrat (SDP), Marin, care la acea vreme era ministru al Transporturilor și Comunicațiilor, a spus că ar vrea ca finlandezii să muncească mai puțin.

“De ce următorul pas n-ar fi scurtarea zilei de lucru la șase ore și a săptămînii de lucru la patru zile? De ce este musai să muncim opt ore? Cred că oamenii merită să petreacă mai mult timp cu familiile lor sau să se bucure de hobby-urile lor și să aibă o viață culturală. Acesta ar putea fi următorul pas în găsirea echilibrului dintre viața personală și cea profesională”, spunea Sanna Marin în August, potrivit Helsinki Times.

În Finlanda, ca peste tot în Europa, ziua de lucru are 8 ore. Coaliția de guvernare, condusă de Marin, a cerut recent un studiu prin care să se testeze ziua de lucru de 6 ore.

Experimentul Göteborg: ziua de lucru de 6 ore menține angajații fericiți și sănătoși

Ziua de lucru de șase ore a fost deja experimentată cu succes în țara vecină, Suedia. În 2015, Göteborg – al doilea cel mai mare oraș al țării, a redus ziua de lucru la șase ore, în cazul angajaților de la azilele de bătrîni și din spitalul municipal, păstrînd același nivel al salariului. Doi ani mai tîrziu, rezultatul a fost că angajații erau mai fericiți, mai sănătoși și mai productivi.

Odată cu reducerea numărului de ore lucrate, serviciile au fost extinse, iar pacienții au fost mai mulțumiți. Iar costurile au rămas relativ stabile: deși au fost angajați mai mulți oameni, aceștia au plătit mai multe taxe și impozite. Totodată, angajații au cerut mai puține zile de concediu medical, s-au înregistrat mai puține pensionări pe caz de boală și s-a micșorat numărul de șomeri.

Industria IT suedeză, deschizătoare de drumuri

În industria IT din Suedia, angajații lucrează șase ore pe zi de mai mulți ani. Toyota a fost prima companie care a decis încă din 2003 scurtarea zile de lucru, cu păstrarea nivelului salarial.

În consecință, nu numai că angajații Toyota au fost mai satisfăcuți și mai motivați, dar productivitatea lor a crescut, ceea ce s-a văzut în profiturile companiei. Cum au reușit să mărească productivitatea într-un timp de lucru mai scurt? În primul rînd, au eliminat sau scurtat ședințele lungi în care se pierdea mult timp și le-au făcut mai eficiente, apoi au redus timpul petrecut pe rețelele sociale sau navigînd pe internet.

Astfel, angajații vin la serviciu mai odihniți și mai concentrați pe ceea ce au de făcut. Apoi merg acasă, unde au suficient timp să-și petreacă după-amiezile alături de familie, prieteni sau bucurîndu-se de hobby-urile lor. Iar cîștigătorii sunt de ambele părți.

Economii de peste 100 mld. lire sterline pe an, în Marea Britanie

Un studiu efectuat de facultatea britanică de administrare a afacerilor Henley Business School arată că introducerea săptămînii de lucru de patru zile în loc de cinci ar putea ajuta companiile din Marea Britanie să economisească peste 100 de miliarde de lire sterline pe an.

Principala concluzie a fost că reducerea numărului de zile lucrătoare la patru şi plata salariului întreg poate conduce la creşterea productivităţii şi ar îmbunătăţi sănătatea fizică şi psihică a angajaţilor. Totodată, reducerea săptămînii de lucru ar îmbunătăţi calitatea mediului înconjurător.

Majoritatea companiilor care au adoptat deja săptămîna de lucru cu patru zile au declarat că au observat o îmbunătăţire a productivităţii şi creşterea calităţii vieţii angajaţilor. Două treimi dintre angajatori au susţinut că trecerea la săptămîna de lucru de patru zile i-a ajutat să atragă şi să menţină personalul.

Cei mai mulţi angajaţi s-au arătat încîntaţi de reducerea săptămînii de lucru la patru zile, au notat autorii studiului care au efectuat un sondaj în rîndul muncitorilor din peste 250 de companii unde a fost implementată deja această măsură.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42