Dosarul 7 aprilie

Instanţele de judecată au condamnat 14 poliţişti, iar 20 au fost achitați. Este statistica dosarului „7 aprilie 2009”, prezentată, pe 3 aprilie, de Procuratura Generală. În total, au fost înregistrate şi examinate 108 sesizări cu privire la infracţiuni. În 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat.
Din numărul total al plîngerilor, în 71 cazuri au fost pornite cauze penale, dintre care 42 pentru tortură, 19 - exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. 28 dosare în privinţa a 45 colaboratori de poliţie au fost finalizate şi expediate în judecată, pe majoritatea din ele, pînă la moment, cercetările judecătoreşti continuă. Totodată, continuă investigarea cauzei penale ce vizează acţiunile de dezordini în masă şi jafuri, comise de unii participanţi la întrunirile desfăşurate la 7 aprilie 2009. Astfel, au fost pornite 102 cauze penale pentru acte de huliganism și jafuri. În total au fost expediate în judecată 31 cauze penale în privinţa a 43 de persoane.
Pentru comiterea infracţiunilor de dezordini în masă şi jafuri, instanţele de judecată au pronunţat 18 sentinţe în privinţa a 27 persoane.