Donald Tusk: UE este dispusa sa asculte ideile lui Boris Johnson in legatura cu Brexit

Preşedintele în funcţie al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, Sîmbătă,că Uniunea Europeană este „dispusă să asculte” ideile premierului Marii Britanii, Boris Johnson, în legătură cu Brexit, însă numai dacă acestea sunt „realiste”, potrivit BBC, scrie mediafax. Prezent la summit-ul G7 de la Biarritz, Franța, Tusk a declarat că Blocul comunitar „nu va coopera la realizarea unui Brexit fără Acord”. „Uniunea Europeană a fost întotdeauna deschisă cooperării. Un lucru la care nu voi coopera, însă, este un Brexit fără Acord”, a spus Tusk. „Suntem dispuși să ascultăm idei realiste și acceptabile pentru toate statele membre UE”, a adăugat el. Donald Tusk și Boris Johnson vor avea o întrevedere în cadrul summit-ului Duminică, ocazie cu care vor discuta și despre ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingînd Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmînd că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 Octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici.