Donald Trump: Programul de ajutor pentru rebelii sirieni era "periculos si ineficient"

Președintele american Donald Trump a declarat Luni că programul SUA de ajutor pentru grupările rebele siriene era "masiv, periculos și ineficient", într-o încercare de a explica de ce a hotărît suspendarea acestuia, relatează AFP.

Declarația sa intervine la trei zile după anunțul făcut de generalul Tony Thomas, șeful forțelor speciale americane, potrivit căruia SUA pun capăt acestui program care a funcționat timp de patru ani. 

Washington Post a dezvăluit că președintele Trump este cel care a decis acum o lună încetarea programului respectiv. 

Anunțînd închiderea programului, generalul Thomas a asigurat că decizia nu a fost luată pentru a mulțumi Rusia, principalul aliat al președintelui Bashar al-Assad, ci în cadrul eforturilor destinate găsirii unei soluții la conflictul din Siria. 

Cu toate acestea, Washington Post titra Luni: "Cooperarea cu Rusia devine un element central al strategiei lui Trump în Siria", citînd o serie de oficiali sub rezerva anonimatului. 

Reacția lui Donald Trump a venit pe Twitter: "Washington Post al Amazon a inventat fapte despre decizia mea de a pune capăt livrărilor masive, periculoase și ineficiente pentru rebelii sirieni care luptă împotriva lui al-Assad". 

Predecesorul lui Trump la Casa Albă, Barack Obama, aprobase acest program de ajutor în 2013 într-un moment în care diferite grupări rebele încercau să obțină sprijin internațional în cadrul luptei împotriva regimului sirian.

Mii de combatanți rebeli au fost instruiți și înarmați. Dar angajamentul SUA a rămas ambivalent din cauza îndoielilor cu privire la capacitatea rebelilor de a-l înlătura pe Bashar al-Assad de la putere, prioritatea fiind acordată luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Interesul pentru acest program s-a erodat și mai mult în 2016 după pierderea de către rebeli a zonelor din orașul Alep, în nordul Siriei, în urma unei vaste ofensive desfășurate de armata siriană cu sprijinul Rusiei. (AGERPRES)