DOCUMENT INTEGRAL ÎN EXCLUSIVITATE!

Raportul privind libera circulaţie fără vize a cetăţenilor din Republica Moldova în spaţiul UE (5)

Propunere pentru Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului

Modificînd Regulamentul CE nr. 539/2001 care cuprinde lista cu statele ale căror cetăţeni trebuie să aibă vize pentru trecerea graniţelor externe şi statele ale căror cetăţeni sînt exceptaţi de la aceste condiţii.

Parlamentul European şi Consiliului UE, luînd în considerare TFUE şi în particular Art. 77(2)(a), propunerea Comisiei Europene, după transmiterea draftului actului legislativ către parlamentele naţionale, acţionînd în conformitate cu procedurile legale, în timp ce:

1. Componenţa listei statelor terţe din Anexele I şi II ar trebui să fie şi să rămîne consecvente în ceea ce priveşte criteriile prevăzute. Statele terţe pentru care situaţia s-a schimbat în ceea ce priveşte aceste criterii vor trebui să fie transferate de la o Anexă la cealaltă.

2. În conformitate cu Declaraţia Comună aprobată la Summitul Parteneriatului Estic de la Praga din 7 Mai 2009 şi cu îndeplinirea de către R. Moldova a VLAP, Comisia consideră că R. Moldova întruneşte toate obiectivele de referinţă stabilite în VLAP.

3. Întrunind toate condiţiile, R. Moldova ar trebui să fie transferată la Anexa II a Regulamentului nr. 539/2001. Suspendarea vizelor ar trebui să fie aplicată pentru deţinătorii de paşapoarte biometrice emise de R. Moldova în conformitate cu standardele Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale

4. În ceea ce priveşte Islanda şi Norvegia, acest Regulament constituie o dezvoltare a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în sensul Acordului încheiat între Consiliul UE şi R. Islanda şi Regatul Norvegiei referitor la asocierea celor din urmă în implementarea, aplicarea şi dezvoltarea acquis-ului Schengen care se încadrează în sfera de referinţă a Art1 ...............

5. În ceea ce priveşte Elveţia, acest Regulament constituie o dezvoltare a dispoziţiile acquis-ului Schengen în sensul Acordului încheiat între Consiliul UE şi Elveţia referitor la asocierea celor din urmă în implementarea, aplicarea şi dezvoltarea acquis-ului Schengen care se încadrează în sfera de referinţă a Art1.....

6. Acelaşi lucru şi cu Liechtenstein.

7. Acest Regulament constituie dezvoltarea dispoziţiilor acquis-ului Schengen la care Regatul Unit nu participă............ în consecinţă, Regatul Unit nu participă la adoptarea acestuia, nefiind obligată de acesta sau supusă aplicării sale.

8. Nici Irlanda nu participă.

9. În ceea ce priveşte Cipru, acest Regulament constituie un act care se întemeiază sau altfel se aplică înainte de a adera la spaţiul Schengen......

10. Idem Bulgaria, Romînia.

11. Idem Croaţia.

Au adoptat acest Regulament. Articolul 1: Regulamentul CE nr. 539/2001 este modificat după cum urmează:

1. În anexa I, partea I, referinţa la Moldova este ştearsă.

2. În anexa II, partea II, următoarea referinţă este adăugată:

”Moldova, Republic of[1]

Articolul 2: Acest Regulament va intra în vigoare în a 20-a zi de după publicarea în Monitorul Oficial. Acest Regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi este direct aplicabil statelor membre în conformitate cu Tratatele. (sfîrşit)

Întocmit la Bruxelles

[1] Suspendarea vizelor va fi limitată la posesorii de paşapoarte biometrice eliberate în conformitate cu standardele ICAO.