DIN AGENDA PARLAMENTULUI (21 octombrie 2019)

Cea de-a 53-a Reuniune a Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) și-a început lucrările la Chișinău. La reuniune participă reprezentanți ai parlamentelor naționale din zece țări: Azerbaidjan, Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina. Forumul este găzduit de Parlamentul Republicii Moldova.

Agenda reuniunii include discursuri și mesaje ale Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, Președintelui Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a APCEMN, Metin Gündoğdu, șefului Delegației Parlamentului Republicii Moldova la APCEMN, Petru Burduja, Președintelui Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Adrian Lebedinschi.

O chestiune importantă din agenda reuniunii este prezentarea și aprobarea Raportului ”Șomajul în statele membre OCEMN. Rolul statului în promovarea creării locurilor de muncă”.

În cea de-a doua zi, va avea loc procedura de alegere a Președintelui și Vicepreședinților Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a APCEMN.

Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră a fost creată ca rezultat al unor schimbări politice majore de la sfîrșitul anilor 1980. Țările din regiunea Mării Negre și-au propus transformarea acesteia într-o zonă de stabilitate, prosperitate şi pace, fiind avantajate de proximitatea geografică, moștenirea istorică şi culturală comună. La 26 februarie 1993, la Istanbul, reprezentanții parlamentelor a nouă ţări - Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina - au adoptat ”Declaraţia privind instituirea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre”.

Delegația Republicii Moldovala APCEMN este constituită din patru membri, deputați ai Parlamentului: șeful Delegației Petru Burduja (Fracţiunea PSRM), membrii Alexandru Slusari (Fracţiunea ”Platforma DA, Blocul ACUM”), Sergiu Litvinenco (Fracțiunea ”PAS, Blocul ACUM”), Violeta Ivanov (Fracţiunea PDM).

***

”Parlamentul Republicii Moldova atribuie o deosebită importanță procesului de cooperare multidimensională în Regiunea Mării Negre”, a declarat Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, la deschiderea celei de-a 53-a Reuniuni a Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN).

Speakerul a menționat că APCEMN reprezintă o platformă foarte valoroasă pentru efectuarea unui dialog și consolidarea eforturilor în valorificarea potențialului economic existent între statele membre. Totodată, această instituție regională constituie un for fundamental pentru realizarea unui schimb de opinii și viziuni pe marginea mai multor probleme de interes comun.

Zinaida Greceanîi a salutat faptul că genericul actualei ședințe este dedicat problemei reducerii șomajului și dezvoltării social-economice a țărilor membre.

”Parlamentul Republicii Moldova atribuie o importanță majoră eforturilor de reducere a șomajului, care se reflectă prin implementarea strategiei naționale pentru ocuparea forței de muncă pentru anii 2017-2021. Obiectivul acesteia este creșterea nivelului de ocupare formală bazată pe completivitate economică, competență și calificări adecvate în condițiile de dezvoltare durabilă și incluziune. Acesta este asigurat prin crearea oportunităților de angajare formală, nondiscriminatorie și productivă, dezvoltarea capitalului uman pentru șanse sporite de angajare, o mai bună guvernare a pieței muncii și valorificarea potențialului migrației pentru dezvoltare durabilă”, a menționat Președintele Parlamentului.

Speakerul a mai menționat că în luna februarie 2019, a intrat în vigoare noua lege în domeniul ocupării forței de muncă și asigurării de șomaj – lege care stabilește politica de măsuri adecvate de ocupare a forței de muncă, precum cursuri de formare profesională de scurtă durată, instruirea la locul de muncă pentru șomerii care nu au o profesie, strategia profesională pentru șomerii fără experiență de muncă, angajarea subvenționată pentru susținerea angajării persoanelor din grupurile vulnerabile, etc.

”Aș vrea să îmi exprim speranța că această întrunire va permite statelor noastre să găsească noi soluții pentru probleme cu care ne confruntăm. Actualmente ne aflăm în perioada istorică unică cînd în spațiul nostru comun apar oportunități nelimitate pentru dezvoltarea țărilor noastre, și nu trebuie să apară între noi bariere artificiale și nejustificate pentru circulația liberă a capitalului uman și a capitalului economic”, a subliniat Zinaida Greceanîi.

În încheiere, Președintele Legislativului a reiterat că Moldova promovează o politică externă echilibrată și pledează pentru menținerea unor relațiilor bune cu toate statele, în baza respectului și a colaborării reciproc avantajoase.

Parlamentul Republicii Moldova găzduiește, în perioada 21-22 octombrie, cea de-a 53-a Reuniune a Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN), care a întrunit deputați din zece state membre ale organizației.

***

Parlamentul Republicii Moldova, în premieră va oferi imagini în configurații de pînă la 8 k la 360 de grade, fapt ce oferă libertatea publicului de a alege unghiul din care să urmărească ședințele publice transmise într-una din sălile Parlamentului.

Acest proiect consolidează capacitățile Legislativului de a realiza eficient controlul parlamentar, asigură transparența procesului legislativ și accesul publicului, inclusiv la lucrările comisiilor permanente. În acest mod Parlamentul facilitează controlul și implicarea societății civile în procesul decizional.

Noul sistem este pilotat în una din sălile de ședințe din Parlament și permite permite preluarea imaginilor video și foto în format de înaltă definiție, precum și urmărirea ședinței în regim on-line, în format de 360 de grade, pe pagina web a Parlamentului, precum și pe pagina oficială de YouTube. Înregistrările vor fi stocate pe ftp-ul Parlamentului, pentru a facilita editarea imaginilor conform politicilor editoriale ale instituțiilor media.

Transmisiunea live a ședințelor va contribui la creșterea considerabilă a transparenței procesului legislativ și de control al Parlamentului, precum și buna cooperare dintre Parlament și societatea civilă, experți, parteneri de dezvoltare, presă, publicul larg.

***

Participanții la cea de-a 53-a Reuniune a Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN), care se desfășoară la Chișinău, au adoptat Raportul „Șomajul în statele membre OCEMN. Rolul statului în promovarea creării locurilor de muncă”, precum și proiectul Recomandării pe marginea acestuia.

În raport este prezentată starea lucrurilor privind șomajul în statele membre și propuneri de îmbunătățire a situației la acest capitol.

Cu referire la Republica Moldova, în raport se menționează că una din prioritățile Acordului de Asociere cu UE este aportul la implementarea măsurilor eficiente în domeniul ocupării forței de muncă din punctul de vedere al creșterii gradului de pregătire a forței de muncă și nivelului de adaptare la necesitățile pieței muncii.

De asemenea, în document se arată că în februarie 2019 a intrat în vigoare Legea cu privire la ocuparea forței de muncă și asigurarea de șomaj, care stabilește măsuri concrete de îmbunătățire a situației cu ocuparea forței de muncă.

Este menționată și Strategia națională pentru ocuparea forței de muncă pe anii 2017-2021. Obiectivul acesteia este creșterea nivelului de ocupare formală bazată pe completivitate economică, competență și calificări adecvate în condițiile de dezvoltare durabilă și incluziune. Măsurile se referă, de asemenea, la motivarea tinerilor specialiști cu studii pedagogice, extinderea rețelei de parcuri industriale, stimularea angajării în sfera agroindustrială și în domeniul turismului rural.

Participanții la ședință au adoptat proiectul Recomandării la raport, care, printre altele, recomandă parlamentelor și guvernelor din statele membre să întreprindă măsuri pentru a răspunde nevoilor grupurilor vulnerabile ale societății, cum ar fi femeile, tinerii, persoanele cu dizabilități, lucrătorii de vîrstă înaintată, și să combată discriminarea bazată pe vîrstă.

De asemenea, autoritățile statelor membre trebuie să inițieze reforme pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și sprijinirea IMM-urilor pentru a asigura un climat de afaceri sănătos, care, la rîndul său, va contribui la crearea de locuri de muncă și la creșterea economică.

În același context se înscriu eforturile de atragere a investițiilor străine prin îmbunătățirea climatului de afaceri și de investiții, eliminarea barierelor pentru crearea de noi întreprinderi și noi locuri de muncă, etc.

În aceeași ordine de idei, se recomandă de a menține o cooperare strînsă între instituțiile de pe piața muncii și mediul de afaceri, sindicatele, instituțiile de învățămînt superior pentru a determina prioritățile strategice și pentru a rezolva probleme specifice legate de șomaj.

”Politica în domeniul ocupării forței de muncă trebuie să fie complementată cu reforme din alte sectoare, care să fie legate de consolidarea securității macroeconomice, dezvoltarea sectorului privat, sistemului educațional, protecției sociale, etc. În acest sens, cooperarea la nivel regional capătă o importanță deosebită cu scopul de a asigura schimb de informații și de experiență în vederea reducerii numărului de cetățeni străini care muncesc ilegal și prevenirii tensionării pe piața muncii”, se mai menționează în document.

Proiectul Recomandării urmează a fi înaintat spre aprobare la ședința în plen a Adunării Generale a APCEMN.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM