DESPRE CUM II ANTAGONIZEAZA SOR PE MOLDOVENI

O diversiune antinațională făcută la vedere și nepedepsită

Spre deosebire de Plahotniuc, condamnatul penal Ilan Șor a ales cea mai criminală metodă de a-și bate joc de moldoveni, de a-i umili și a-i îndobitoci pînă în punctul în care aceștia, abrutizați cu totul, îl transformă în erou, într-un nou Mesia. Laboratorul lui experimental este Orheiul și satele conduse de reprezentanții Partidului Șor. Toți știm că acest mafiot penal și fugar este autorul principal al furtului miliardului, al aeroportului etc. Știu asta și cei din Orhei, dar nu le pasă că a furat deoarece ”le dă și lor cîte ceva”. Pe susținătorii lui abrutizați nu-i interesează că acest criminal a furat o întreagă Țară pentru el, lor dîndu-le, ca la milogi, cîteva daruri, în timp ce restul moldovenilor gem de sărăcie din cauza lui și a nepăsării complicilor săi susținători.

Practic, Șor și-a creat la Orhei propria lui republică de moldoveni, o republică inamică de moarte a tuturor celorlalți moldoveni obidiți din țară, pe care Șor nu are cum să-i cumpere din tot ceea ce a furat. S-a ajuns la situația în care unul din Orhei ar fi în stare să-i ucidă pe toți cei din restul Țării dacă-și permit să-l acuze pe Șor de banditism. Susținătorii lui Șor au ajuns în situația oii care toată viața se teme de lup, dar pînă la urmă tot ciobanul o taie ca s-o mănînce și să-i folosească blana.

Metodele utilizate de Șor sînt cu bătaie lungă. Să nu uităm că acest bandit este destul de tînăr și nu poate admite ca să-și trăiască tot restul vieții ca fugar. El este plămădit din același aluat interlop ca și Plahotniuc și Usatîi. Se pare că nimeni, mai cu seamă oamenii legii, nu bagă de seamă diversiunile prin care Partidul Șor încearcă, cu succes chiar, să se consolideze, să devină o voce puternică, la scară națională, prin acțiuni costisitoare finanțate, firește, tot din banii furați de la absolut toți moldovenii. Aici mă refer la inițiativele de iluminare, gazificare, de construire a unor drumuri etc. și în satele din preajma Orheiului unde oamenii lui au control, iar asta din banii furați de la majoritatea moldovenilor, adică din bugetul de Stat. El vrea, astfel, să-l facă pe moldoveanul de la Sud, de la Nord, Est sau Vest să-și dorească revenirea lui Șor în Țară, sperînd că poate astfel va proceda la scară națională. În acest context, furturile naționale ale lui Șor ar trebui să fie percepute de absolut toți moldovenii la fel ca și cei din Orhei.

Există pericolul real ca Statul Republica Moldova să se trezească prea tîrziu în fața pericolelor naționale reprezentate de Șor, Usatîi și Plahotniuc. Uneori ni se lasă impresia că puterea și influența lor distructivă este admisă și ”lăsată în așteptare” de către anumite structuri statale favorabile lor. De ce nu le sînt închise robinetele cu bani nenumărați? Care a fost rostul ridicării imunităților parlamentare ale celor două deputate ale Partidului Șor, atîta timp cît ele sfidează efectiv Statul? Sîmbătă, 23 Mai, de exemplu, sfidînd condițiile de carantină impuse, Marina Tauber și-a scos oamenii la proteste, iar Poliția nu a amendat-o măcar, deși nu are imunitate parlamentară. Există prea multe întrebări fără răspunsuri, precum și temerea că moldovenii pot fi lăsați intenționat drept prăzi ale lui Șor, Usatîi și Plahotniuc, iar asta în numele demolării, fără soluții, a actualei guvernări și al răzbunării împotriva lui Igor Dodon, căruia nu i se poate ierta că i-a dat jos de la Putere și i-a demascat pe Plahotniuc și Șor! Sandu și Năstase știu despre ce este vorba! Cine sabotează Statul Republica Moldova din interior?

Mihai CONŢIU