Descoperire arheologica macabra. Un templu dedicat unui zeu al fertilitatii si razboiului, gasit în Mexic

Arheologii din Mexic au descoperit primul templu dedicat lui Xipe Totec, zeitate a fertilităţii şi războiului care era venerată prin sacrificarea şi jupuirea prizonierilor, potrivit News.ro. Dovezile indică faptul că preoţii care oficiau ritualurile sacrificau aleşii într-unul dintre cele două altare circulare ale templului, apoi îi jupuiau în celălalt şi se acopereau cu pielea lor, a transmis Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic. Xipe Totec a fost venerat de mulţi oameni în ceea ce reprezintă acum centrul şi Vestul Mexicului şi pe coasta golfului. Lucru cunoscut de istorici. Însă descoperirea de acum - făcută în ruinele sitului arheologic Ndachjian-Tehuacan din centrul statului Puebla - este prima a unui templu dedicat zeului.

Între artefactele descoperite în sit se numără trei sculpturi în piatră care îl înfăţişează pe Xipe Totec: două capete fără păr şi un trunchi, al cărui spate este acoperit de gravuri ce reprezintă pieile celor sacrificaţi purtate de zeu. „Din punct de vedere al execuţiei, sculptura este o piesă foarte frumoasă. Are dimensiuni de aproximativ 80 de centimetri înălţime şi o gaură în burtă, unde, potrivit surselor istorice, era plasată o piatră verde pentru a o «aduce la viaţă» în timpul ceremoniilor”, a spus Noemi Castillo Tejero, arheologul care a condus proiectul, citată de AFP. Craniile măsoară aproximativ 70 de centimetri înălţime şi cîntăresc circa 200 de kilograme.

Templul ar fi fost folosit din jurul anului 1000 pînă aproape de 1260, au mai spus reprezentanţii institutului. Spaniolii au ajuns pe teritoriul unde se află acum Mexicul în 1519, conduşi de Hernan Cortes.

Reprezentanţii institutului au mai precizat că Xipe Totec era unul dintre cei mai importanţi zei din Mexicul erei pre-hispanice şi că era venerat în cadrul unor ceremonii numite Tlacaxipehualiztli, care înseamnă - în limba indigenilor Nahuatl - „să porţi pielea jupuitului”. Victimele care făceau subiectul ceremoniilor erau ucise fie în lupte de gladiatori, fie cu săgeţi. Pielea lor era, după ceremonie, îngropată la baza altarelor.