Deja se cunosc principalele teme ale summit-ului UE din Septembrie: Turcia, China si Brexit

Un summit european extraordinar este planificat în zilele de 24 şi 25 Septembrie pentru a le permite liderilor Uniunii Europene să evalueze stadiul relaţiilor dificile cu China şi Turcia, a relatat Joi AFP, citînd surse europene. Summitul va fi oficial confirmat dacă datele le convin statelor membre, informează sursele citate.

Reuniunea ar urma să prilejuiască venirea în persoană a liderilor UE, dacă va fi posibil la momentul respectiv. Însă regulile de distanţare impuse pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 vor împiedica organizarea unei săli de presă, menţionează AFP.

Acest summit ar urma să le permită liderilor europeni să discute despre toate subiectele care nu au fost abordate de la începutul crizei economice provocate de pandemie. Ei ar trebui totuşi să discute şi despre stadiul negocierilor cu Parlamentul European privind adoptarea bugetului pentru perioada 2021-2027 şi despre procesul de ratificare a planului de relansare angajat în fiecare stat membru.

De asemenea, ei vor trebui să se pronunţe asupra strategiei politice şi economice faţă de China, după amînarea summitului extraordinar UE-China prevăzut să aibă loc în Septembrie, la Leipzig, şi la care ar fi urmat să participe Xi Jinping şi liderii celor 27 de state membre UE.

Relaţiile cu Beijingul sunt tensionate de la intrarea în vigoare a unei noi legi privind securitatea impusă Hong Kong-ului şi după decizia şefei Executivului din regiunea autonom, Carrie Lam, numită de China, de a amîna cu un an alegerile legislative prevăzute în teritoriu şi de a le interzice candidaţilor opoziţiei să intre în cursă.

Liderii europeni vor trebui să decidă şi asupra conduitei de urmat faţă de politica de confruntare dusă de Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Sunt avute în vedere sancţiuni pentru a constrînge Ankara să respecte embargoul impus de ONU privind vînzările de arme în Libia şi să pună capăt forajelor ilegale realizate în zona economică maritimă a Ciprului.

Preşedintele turc este de altfel acuzat că încalcă drepturile omului în ţara sa şi decizia de a transforma în moschee fosta bazilică Sfînta Sofia, un loc foarte important pentru creştinii ortodocşi, este percepută ca o „provocare” în Grecia.

Michel Barnier ar urma, în cele din urmă, să-i informeze pe liderii europeni privind stadiul discuţiilor cu britanicii privind relaţia cu Regatul Unit după Brexit. Negocierile vor fi reluate de pe 17 August, cu mai multe şedinţe de lucru, şi o nouă sesiune de negociere este prevăzută între 28 Septembrie şi 2 Octombrie la Bruxelles.