Declaratiile Presedintelui Dodon de dupa intrevederile cu fractiunile PSRM si ACUM

Preşedintele Igor Dodon a purtat o serie de discuții, în incinta Parlamentului, cu deputații reprezentanţi ai fracțiunilor PSRM și ACUM. Şeful statului a declarat că sunt trei scenarii privind inițiativa legislativă a Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii. Subiectul cel mai arzător la ordinea zilei a vizat asumarea răspunderii Guvernului asupra Legii cu privire la Procuratură și menținerea coaliției PSRM-ACUM.

La o scurtă întrevedere cu mass-media, după discuţiile amintite, Preşedintele Dodon a vorbit despre existenţa a trei posibile soluţionări a actualei crize. Totodată, șeful statului a declarat că probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate este suficient de îngrijorătoare, motiv pentru care a recomandat majorităţii parlamentare actuale să găsească un compromis pînă la ora 15,00, înainte de începerea ședinței Parlamentului, unde va fi prezentă şi Maia Sandu și va comunica deputaților decizia sa de asumare a răspunderii Guvernului asupra Legii cu privire la Procuratură.

Preşedintele Dodon a comunicat presei că deputaţii PSRM l-au informat că pledează pentru retragerea de către Guvern a asumării răspunderii pentru Legea cu privire la Procuratură. Reprezentanţii Blocului ACUM i-au comunicat Președintelui Dodon că nu sunt de acord cu retragerea inițiativei Maiei Sandu.

După aceste runde de discuţii, Preşedintele Dodon a concluzionat că pentru depăşirea actualei crize există trei variante.

Prima ar presupune ca Guvernul să își retrage asumarea răspunderii pentru Legea cu privire la Procuratură. A doua variantă ar însemna ca PSRM să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului dacă acesta își menține iniţiativa vizată. A treia soluţie ar viza votare legii întocmai în Parlament și atunci nu ar mai avea nici un sens depunerea moțiunii.

Totodată, Președintele Dodon a declarat că le-a recomandat reprezentanților Blocului ACUM să admită retragerea inițiativei Guvernului și să transmită proiectul de lege Comisiei de la Veneția pentru expertizare, aşa cum este şi firesc.