DE UNDE VINE CELEBRA EXPRESIE „BANII NU AU MIROS”

Expresia celebră, care vine din timpul Imperiului Roman, este folosită în general pentru a-i lua în rîs pe cei care vor să se căpătuiască cu orice chip.

„Pecunia non olet” este o expresie latinească care provine din perioada împăratului Vespasian. Ea se traduce „banii nu au miros” şi, potrivit istoricului roman Gaius Suetoniu, se spune că a fost folosită de împărat într-o discuţie pe care a avut-o cu fiul său pe tema unei taxe care a făcut vîlvă în epocă. Vespasian i-a succedat la conducere dezastruosului şi frivolului Nero şi a avut grijă ca sub conducerea sa să restabilească securitatea statului, prin reorganizarea finanţelor şi armatei.

De numele său se leagă importante reforme, dar în istorie a rămas cunoscut mai ales prin impunerea taxei asupra colectării urinei din toaletele publice şi din canalizarea Romei, mai ales că statul avea nevoie de finanţe să se redreseze după falimentarul Nero. În acele vremuri, cei săraci nu foloseau sistemul de canalizare al oraşului, depozitînd urina în oale pe care ulterior le deşertau în haznale. Vespasian a dispus construirea peste tot în Roma de urinatorii publice, rezolvînd atît o problemă de igienă, dar şi una de buget, pentru că în acest fel se colectau foarte mulţi bani la stat.

Totodată, şi întreprinzătorii care foloseau urina în diferite scopuri, precum tăbăcirea blănurilor şi pieilor de oaie sau chiar la spălarea rufelor, erau obligaţi să plătească taxă pentru urina achiziţionată. Taxa a stîrnit revolta senatorilor, care îl ridiculizau pe Vespasian că scoate bani din ceva atît de murdar. Acelaşi lucru i l-a reproşat împăratului şi fiul său, Titus, motiv pentru care Vespasian i-a dat o monedă de aur să o miroasă şi să spună ce a simţit. Fireşte, răspunsul fiului a fost cel aşteptat, adică moneda nu mirosea, deşi provenea din taxa pe urină.

”Pecunia non olet”, adică ”Banii nu au miros”, i-a replicat Vespasian fiului său. Şi astăzi, numele împăratului roman este legat de toaletele publice, în ţări latine precum Franţa, Italia şi chiar Romînia, ţară în care toaletele publice mai sînt cunoscute şi sub numele de vespasiene.

Sursa: Adevărul.ro