Daca EA a declarat razboi Constitutiei, o s-o faca si UE?

Fiind în pericol, poate apelăm la 112, ca să ne scape de EA

Mihai CONȚIU

Moldovenii, zilnic, sunt contaminați de pandemie cu miile și mor pe capete. Ei trăiesc cu speranța salvării prin vaccinurile primite din mila celor din afară, pentru că Țara nu are bani ca să cumpere atîtea vaccinuri de cît e nevoie. EA spune că ”nu vede o problemă ca într-un an de criză, din bugetul de Stat, să se cheltuiască 120 de milioane de lei pentru alegeri parlamentare anticipate. Asta EA o zice în condițiile în care cu 120 de milioane de lei pot fi procurate jumătate din numărul total de doze de vaccin anti-COVID de care are nevoie Moldova.

EA vrea alegeri anticipate pe motiv că asupra unor deputați ar plana suspiciuni de corupție. Acești deputați au fost aleși în urma unui scrutin parlamentar care a fost recunoscut de către întreaga comunitate internațională ca fiind liber și corect. Din acest motiv, CC i-a și învestit. Nici unul dintre ei nu este condamnat sau parte incriminantă a unor procese penale. EA îi acuză pe acești deputați de faptul că sunt transfugi și chiar are dreptate, dar asta nu-i inculpă penal și nu li se poate contesta legitimitatea. O convingere particulară ori o judecată de valoare nu pot prevala asupra Constituției! EA, în 2013, a ajuns în Guvernul Leancă cu votul a 7 transfugi din PL și 5 transfugi din PCRM, inclusiv Sergiu Sîrbu. În 2015, cu votul Violetei Ivanov și al lui Vladimir Vitiuc, care astăzi sunt la Șor, EA ajungea ministru în Guvernul Gaburici. După fuga lui Plahotniuc, deputații pe care-i acuză acum de traseism politic au votat-o să fie prim-ministru.

Aflat într-o vizită la Chișinău, președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut o declarație din care cei care o sprijină pe EA au extras ce le-au convenit. Este clar că UE o susține cumva, dar, după eșecurile susținerilor lui Filat și Plahotniuc, Charles Michel a lăsat cîteva portițe… de ieșire. Cei din UE știu că EA abuzează și încalcă flagrant Constituția. Cei care o susțin pe EA, își justifică sfidarea Constituției și prin următoarea spusă a lui Charles Michel: ”Eforturile dvs. pentru independența Justiției, investigarea fraudei bancare și luptă cu corupția sunt cruciale. De aceea toate perspectivele legate de alegerile anticipate au cele mai mare șanse de a realiza toate acestea. Așteptăm ca toți actorii politici să acționeze în interesul cetățenilor R. Moldova”.

Recitind aceste fraze, înțelegem bine că EA se inspiră și din ”înscrisurile” unora din UE. E un limbaj standard comun! Cu toate acestea, Charles Michel a mai spus: ”Sprijinul nostru este legat de condiționalitățile stricte legate de supremația legii și standardele democratice.” Asta înseamnă că ”supremația legii” este Constituția și Hotărîrile CC, iar ”standardele democratice” presupun respectarea strictă a legii supreme în Stat, precum și acele norme europene din Țările UE, dar nerespectate la Chișinău, cu blagoslovenia UE chiar. Dacă EA a declarat război Constituției, o s-o facă și UE? Și da, și nu, după cum inteligenții noștri cititori vor subînțelege!

Sfidînd normele constituționale obligatorii, EA a demarat, mai întîi, consultări cu ”societatea civilă”, în vederea identificării unor pretexte anticonstituționale și imposibile legal de dizolvare a Parlamentului. Abia mai apoi a permis PAS ca să inițieze discuții și cu unele partide parlamentare. EA e disperată, știe că este situată deja în afara Constituției, dar este în căutarea unor pretexte abuzive pentru a-și asuma Puterea absolută în Stat, indiferent de sacrificiile prin care și-ar putea încerca Țara. EA situează ”societatea civilă” deasupra celor aleși în mod democratic și constituțional în Parlament.

Așa-zisa ”societate civilă” e reprezentată de o serie de ”inși descurcăreți” care și-au înființa niște ONG-uri de pe urma cărora trăiesc în lux, grație finanțărilor venite din exterior, în primul rînd de la Soros. Nu au făcut niciodată ceva concret pentru moldoveni în direcția asumărilor făcute spre a fi finanțați din belșug. Se implică, însă, la comandă, în dispute electorale. Acum o slujesc pe EA. Această ”societate civilă” nu a fost, nu este și nu va fi niciodată votată de moldoveni pentru ca ”să le poarte de grijă”. Nu le-ar conveni nici lor, ONG-urilor, să fie așa, iar asta pentru că ar trebui să dea socoteală de uriașele sume de euro și de dolari pe care le consumă cum vor.

Parlamentul, însă, e ales de popor. La termenul legal, același popor votează în funcție de cum a fost mulțumit sau înșelat în așteptări. Altă cale democratică și constituțională nu există, în afara revoluțiilor, dar Republica Moldova nu e la capătul lumii, pierdută în junglă! Cu toate acestea, EA vrea să rescrie lumea junglei sălbatice în care nu există nici o lege, după un model cu mult mai satanic decît cel al lui Plahotniuc.

Fiind în pericol, poate apelăm la 112, ca să ne scape de EA. Dacă EA nu recunoaște Constituția, poate că e normal ca noi, civilii, să apelăm la acest număr de urgență! Acum, nu ne rămîne decît să vedem cu ce noi abuzuri constituționale ne va bombarda EA, după ce, formal, dar și în disperare de cauză și pentru a mai cîștiga timp, a ordonat fanaticilor din PAS să aibă întrevederi cu unele grupuri parlamentare!

Nistor Grigore 03.03.2021 - 13:46

Pe rușii, rusofonii și presa aservită, EA îi deranjează. Dodon Kremlinovici și partidul său de comuniști sovietici, denumiți trădătorii de țară au instrucțiuni clare de la ruși să o obstrucționeze pe EA, inclusiv prin așa-ziși ziariști la fel de trădători.