CUM REUSESTE PUTIN SA CONDUCA IN ORICE SITUATIE?

Faptul că Rusia și Turcia au ajuns la un acord în privința localității Idlib din Siria se datorează în mare parte măiestriei diplomatice a lui Putin. În același timp, principalul succes al Rusiei este că nici Damascul, nici Teheranul nu au protestat împotriva schimbării poziției liderului rus. Putin, în conflictul din Siria poate conduce toate părțile implicate, chiar dacă unele dintre ele au poziții radical opuse.

Acordul de la Soci este unul dintre succesele importante ale Rusiei, în cadrul strategiei ei în Siria. Această decizie pașnică, care a permis evitarea unei catastrofe umanitare, se datorează, într-o măsură oarecare, și Turciei. Însă abilitatea demonstrată de Putin este un nou exemplu al artei diplomatice.

S-ar părea că pînă la acordul de la Soci Rusia era decisă să soluționeze problema pe cale militară, cu susținerea Siriei și Iranului. Ulterior însă Putin a preferat calea pașnică.

Acest pas i-a adus președintelui rus și o susținere internațională. Însă cel mai important element al acestui succes este că nici regimul sirian, nici administrația iraniană nu au contestat această poziție a Kremlinului.

Cunoscutul expert în situația din Orientul apropiat, profesorul Gilles Kepel, menționează că ”Rusia joacă un rol dominant în Siria, reușind să țină sub control și în calitate de parteneri patru state cu regimuri și strategii politice absolut diferite – Turcia, Iran, Arabia Saudită și Israel”. Dintre acestea – Iranul și Israelul se dușmănesc la modul deschis, Iranul are ostilități cu Arabia Saudită, Turcia este împotriva regimului lui Asad. ”Însă Putin reușește să colaboreze cu toate aceste state. Ca exemplu poate servi declarațiile rezervate ale lui Putin față de Israel, după doborîrea avionului rus”, spune Kepel și se întreabă, în ce constă secretul lui Putin?

Potrivit expertului, Putin este un lider care în relațiile internaționale acționează liniștit, rațional și pragmatic. În plus, liderul rus cunoaște bine trăsăturile caracteristice Orientului apropiat. Totodată, el reușește să folosească forța militară, economia și tehnologiile pentru dezvoltarea relațiilor internaționale și ajută acele țări pe care le vrea aliate. În plus, Putin știe la perfecție să folosească greșelile și eșecurile Occidentului…

După Milliyet, Turcia