CONSOLIDAREA RELAŢIILOR MOLDO-BELARUSE

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Preşedintele Republicii Belarus, Alexandr Lukaşenko. Oficialii au discutat despre evoluţia relaţiilor moldo-belaruse, perspectivele de dezvoltare şi situaţia regională. Părţile au menţionat caracterul dinamic al relaţiilor bilaterale, dar şi potenţialul ce urmează să fie valorificat în vederea intensificării dialogului în toate sferele de cooperare.

Premierul Iurie Leancă şi-a exprimat aprecierea faţă de poziţia constructivă a Republicii Belarus în raport cu Moldova, în contextul evenimentelor regionale şi a restricţiilor la importul produselor moldoveneşti pe piaţa rusească.

O atenţie deosebită a fost acordată aspectului comercial-economic, fiind subliniat faptul că Belarus şi Moldova trebuie să dezvolte mai multe proiecte investiţionale reciproc avantajoase. În context, s-a vorbit despre posibilitatea lansării unor parteneriate în construcţia drumurilor. Totodată, Iurie Leancă a exprimat interesul Republicii Moldova pentru încurajarea exportului producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa belarusă.

Şi Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a subliniat importanţa aprofundării relaţiilor bilaterale. Şeful statului belarus a menţionat că ţara sa este deschisă pentru dialog şi discuţii constructive cu Republica Moldova, în vederea identificării consensului pe toate subiectele de interes reciproc. Alexandr Lukaşenko a precizat că Republica Belarus este interesată să dezvolte parteneriate durabile cu Moldova în diverse domenii, inclusiv în dechiderea unor întreprinderi mixte de procesare a producţiei agricole.

În cadrul întrevederii, au mai fost abordate subiecte ce vizează proiectele comune aflate în derulare, dar şi iniţierea de noi proiecte de infrastructură. De asemenea, părţile au convenit asupra intensificării colaborării în domeniul energetic. În particular s-a discutat despre majorarea cantităţii de păcură, livrate de Belarus Republicii Moldova, în scopul asigurarării securităţii energetice în perioada de iarnă.

Alexandr Lukaşenko s-a aflat în vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 24-25 septembrie 2014.

Republica Belarus este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova, clasîndu-se pe locul opt în lista partenerilor economici externi ai ţării noastre. În anul 2013, volumul schimburilor comerciale moldo-belaruse a constituit 268,4 milioane de dolari americani. În perioada ianuarie-iunie 2014, volumul exporturilor din Republica Moldova în Belarus a crescut cu 34,55%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar volumul importului de produse belaruse pe piaţa moldovenească a fost cu 24,23 la sută mai mic decît în perioada corespunzătoare a anului precedent.

Experţii apreciază pozitiv vizita preşedintelui belarus

Experţii moldoveni consideră că Republica Moldova va avea de cîştigat în urma vizitei preşedintelui belarus la Chişinău, dar şi Alexandr Lukaşenko, la rîndul său, urmăreşte anumite interese. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunilor analitice de la posturile de televiziune „Moldova 1” şi „Publika TV”.

Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, a declarat în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1” că, din cauza regimului Lukaşenko, Republica Belarus s-a pomenit într-o izolare totală din partea Occidentului, iar acum , venind pe post de pacificator în Republica Moldova, care suportă consecinţele embargoului rusesc, încearcă să amelioreze relaţiile cu Vestul şi să-şi facă capital politic înainte de scrutinul prezidenţial. Potrivit lui Cibotaru, Republica Moldova trebuie să beneficieze de această vizită a lui Lukaşenko. „Aştept o ameliorare a situaţiei în contextul pozitiv al vizitei lui Lukaşenko”, a spus Viorel Cibotaru.

Analistul politic Vitali Andrievschi a spus în cadrul aceleaşi emisiuni că, probabil, Lukaşenko ar avea frică că Vladimir Putin, urmărind scopurile proiectului său „Novorossia”, să nu provoace acţiuni de separatism şi pe teritoriul Belarusului. „Nu este exclus că lui Aleksandr Lukaşenko îi este frică de separatism. De aceia el vrea să aibă relaţii cu Ucraina şi Republica Moldova, iar prin intermediul lor, să-şi amelioreze şi relaţiile cu Occidentul”, a conchis Andrievschi.

Comentatorul politic, Roman Mihăeş, a declarat în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV” că susţinerea Belarusului a venit ca un colac de salvare pentru Republica Moldova în condiţiile embargoului rusesc, însă prin această susţinere Lukaşenko urmăreşte anumite scopuri. „Are Belarusul un interes, să-şi vîndă produsele în Europa prin Moldova. Prin apropierea cu Moldova se apropie de Europa", a punctat analistul.

Doctorul în drept Alexandru Cauia, de asemenea, susţine că prin apropierea de Republica Moldova Lukaşenko vrea să ajungă la piaţa europeană pentru desfacerea propriilor produse .

Directorul adjunct al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc, consideră vizita liderului belarus una pozitivă. „Lukaşenko nu a propagat în Moldova ideea Uniunii Vamale şi a spus că nu vede impedimente în faptul că Moldova a ales vectorul european. Din discursul lui Lukaşenko pot fi extrase două idei fundamentale: în relaţiile statelor noastre ar trebui să prevaleze interesul naţional şi coexistenţa paşnică", a conchis Victor Juc.

S-a desfăşurat Forumul economic moldo-belarus

Oameni de afaceri din Republica Moldova şi Republica Belarus s-au întrunit astăzi la Chişinău în cadrul unui Forum economic.

Evenimentul s-a desfăşurat în contextul vizitei oficiale în ţara noastră, în perioada 24-25 septembrie, a Preşedintelui Republicii Belarus Alexandr Lukaşenko. Forumul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a R. Moldova şi instituţia similară din Republica Belarus.

În cuvîntul său de salut adresat participanţilor la Forum, Valeriu Lazăr, preşedinte al CCI a Moldovei, a apreciat desfăşurarea acestei manifestări la Chişinău, care în opinia lui, va contribui la extinderea colaborării economice bilaterale. De asemenea, sursa citată a accentuat că Republica Belarus este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova şi întreprinzătorii din ţara noastră sînt interesaţi de stabilirea contactelor de cooperare cu parteneri belaruşi.

La rîndul său, Mihail Meatlikov, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Belarus, a menţionat interesul reprezentanţilor companiilor din ţara sa de a stabili relaţii economice cu oameni de afaceri din Moldova. Oficialul belarus s-a arătat convins că întrevederile bilaterale, care vor urma după Forum, vor contribui la semnarea contractelor de colaborare în diferite domenii dintre companiile belaruse şi cele din Moldova.

Sursa: Biroul comunicare şi relaţii cu presa
al Guvernului R. Moldova,
Moldpres, IPN