COMISIA UNIFICATA DE CONTROL A DISCUTAT PROBLEMA LIBEREI CIRCULATII IN ZONA DE SECURITATE

Conform înţelegerilor convenite anterior, în cadrul şedinţei din 2 iulie Comisia Unificată de Control (CUC) urma sa discute problema asigurării liberei circulaţii în Zona de Securitate.

Pe tot parcursul şedinţei delegaţia transnistreană a încercat devierea discuţiilor de la problema în cauză, continuînd să sfideze înţelegerile şi angajamentele asumate în acest sens de către toţi copreşedinţii CUC.

Reprezentanţii Chişinăului au reiterat necesitatea demarării unei monitorizări transparente şi obiective a situaţiei din Zona de Securitate, cu implicarea experţilor Misiunii OSCE în Moldova, Federaţiei Ruse şi Ucrainei. Acest fapt ar permite identificarea deficienţelor existente în funcţionarea mecanismului de pacificare şi ar oferi observatorilor militari posibilitatea de a documenta nestingherit toate incidentele apărute în Zona de Securitate.

Reieşind din necesitatea efectuării unor consultări suplimentare discuţiile asupra subiectelor menţionate vor continua la următoarea şedinţă a Comisiei din 9 iulie curent.

Totodată co-preşedinţii CUC, reprezentanţii Ucrainei şi Misiunii OSCE se vor convoca într-o şedinţă de lucru pentru a discuta eventuale opţiuni de soluţionare a problemei asigurării liberei circulaţii în Zona de Securitate, cu luarea în considerare a angajamentelor asumate anterior.