Comisia de la Venetia face praf deciziile abuzive ale Curtii Constitutionale a Republicii Moldova

Astăzi, 21 Iunie, Comisia de la Veneția comunică tranşant faptul că în deciziile Curţii Constituţionale din perioada 7-9 Iunie nu s-au respectat propriile proceduri și nici principiul egalității părților în ceea ce privește recenta criză politică. Magistraţii Comisiei consideră că nu au existat condiții pentru dizolvarea Parlamentului în perioada 7-9 Iunie. Evaluarea Comisiei a fost pregătită la cererea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, după ce evoluțiile politice din Republica Moldova și deciziile Curții Constituționale au dus la dizolvarea Parlamentului Moldovei la data de 9 Iunie.

„În legătură cu deciziile Curții Constituționale din 8 și 9 Iunie, Comisia de la Veneția constată că drepturile procedurale ale Președintelui și Parlamentului au fost grav afectate de numărul și viteza mare (o zi sau două zile pe parcursul unui weekend) cu care Curtea a decis asupra unor cazuri foarte sensibile, cu repercusiuni semnificative asupra instituțiilor statului. Nici Președintele, nici Parlamentul nu au fost reprezentați și nici nu au avut șansa de a-și prezenta argumentele în fața Curții.

Mai multe decît atît, experții Curţii în dreptul constituțional subliniază că nimic nu a sugerat că situația din țară la momentul respectiv era una de urgență, în ciuda expirării iminente a termenului de trei luni. Dimpotrivă, ei menționează faptul că evoluțiile din Parlament au sugerat că un timp suplimentar ar conduce la soluționarea crizei prin formarea unui nou Guvern, se transmite în comunicatul Comisiei de la Veneția.

„În ceea ce privește modul de calcul al Curții al termenului de trei luni pentru formarea unui Guvern - începînd cu data de 7 Iunie 2019 - Comisia de la Veneția consideră că este unul fără precedent. Potrivit calculului acceptat al limitei de trei luni, prevăzută în Codul Civil, care a fost aplicată anterior de Curtea Constituțională, termenul pentru formarea unui nou Guvern a expirat la 9 Iunie, trei luni calendaristice după confirmarea rezultatelor alegerilor. 9 Iunie fiind o  zi de Duminică, termenul aplicabil a fost, probabil, 10 Iunie. Prin urmare, Comisia spune că învestirea Maiei Sandu la 8 Iunie a întrunit termenul legal”, se mai arată în decizia Comisiei.

În consecinţă, Comisia de la Veneția are „motive serioase pentru a concluziona că decizia Curții Constituționale de suspendare temporară a Președintelui și numirea primului ministru ca președinte interimar nu a fost fondată pe Constituția Republicii Moldova”. Totodată, Comisia „atrage atenția asupra caracterului excepțional al procedurii de revizuire a hotărîrilor Curții Constituționale”.