Cipru vrea sa gazduieasca o unitate de reactie rapida americana in caz de evacuări din Orientul Mijlociu

Cipru a anunţat Miercuri că „şi-a dat acordul pentru staţionarea temporară în Cipru a unei unităţi de reacţie rapidă a cărei sarcină va fi să evacueze misiuni diplomatice americane desfăşurate în regiune, precum şi cetăţeni americani, dacă va fi necesar”, a declarat purtătorul de cuvînt al Guvernului, Kyriacos Koushos. „Republica Cipru are o lungă tradiţie de a furniza echipamente pentru operaţiuni umanitare pe bază de cereri de la ţări terţe”, a adăugat el, precizînd că solicitarea americană a fost transmisă prin Ambasada SUA la Nicosia.

Solicitarea americană vine după tirurile cu rachetă iraniene din noapte de Marţi spre Miercuri asupra a două baze militare care găzduiesc americani în Irak, ca ripostă la asasinarea de către Washington a generalului iranian Qassem Soleimani, Vineri, la Bagdad.

Legăturile dintre Cipru şi SUA s-au întărit recent, în special de la ridicarea, luna trecută, de către Washington a unui embargou asupra vînzării de armament american către Cipru, impus în 1987. Statele Unite au impus acest embargou întregii insule în speranţa de a încuraja reunificarea sa.

În 1974, după o lovitură de stat care a vizat ataşarea insulei la Grecia, Turcia a luat o treime din Cipru, care de atunci este divizat de o linie de demarcaţie. Apoi a fost instaurată Republica Turcă a Ciprului de Nord (recunoscută doar de către Ankara), care administrează de atunci de facto Nordul insulei. Însă embargoul a fost considerat contraproductiv, deoarece a încurajat Guvernul cipriot să se alieze altor parteneri, în timp ce Turcia a continuat să ocupe partea de Nord a Ciprului, unde sunt staţionaţi peste 30.000 de soldaţi turci.

În timpul conflictului dintre Israel şi Hezbollah din 2006, Cipru a servit ca bază de retragere pentru evacuarea a aproape 60.000 de civili din Liban, în cea mai mare operaţiune de evacuare pe mare de după Al Doilea Război Mondial.