Cinci trasaturi mai putin cunoscute ale psihopatilor

Psihopaţii sunt consideraţi, în general, persoane care nu au sentimente, însă specialiştii susţin că aceasta este doar unul dintre miturile ce s-au construit în jurul persoanelor cu o astfel de afecţiune. Iată cinci lucruri pe care probabil nu le ştiai despre psihopaţi.

1. Oricine este puţin psihopat. Psihopatia este un spectru, iar toţi oamenii se află într-o zonă a acestuia. Dacă ai simţit vreodată lipsa vinovăţiei sau a empatiei, acestea sunt trăsături ale psihopatiei. Conform Business Insider, lipsa fricii în anumite situaţii sau acceptarea unor riscuri mari reprezintă tot însuşiri psihopatice. 

2. Nu toţi psihopaţii sunt „ucigaşi”. În mare parte din filmele ce abordează tema psihopatiei, personajele cu această afecţiune sunt prezentate ca ucigaşi, însă în realitate marea majoritate a psihopaţilor nu sunt ucigaşi în serie. Lipsa emoţiilor precum anxietatea sau frica le permite să fie calmi în situaţii extreme. De asemenea, psihopaţii pot fi fermecători şi au abilitatea de a-şi asuma riscuri şi de a lua decizii îndrăzneţe. 

3. Psihopaţii preferă relaţiile de scurtă durată. Aceste persoane preferă, de obicei, relaţiile pe termen scurt şi nu investesc mult timp în cele de lungă durată precum căsătoria. Această strategie este asociată cu asumarea riscurilor şi a egoismului. 

4. Femeile psihopate sunt diferite. Deşi bărbaţii şi femeile psihopate sunt similare în multe cazuri, unele studii arată că femeile psihopate sunt mai predispuse la anxietate, probleme emoţionale şi promiscuitate. Unii psihologi susţin că femeile psihopate sunt diagnosticate deseori cu tulburări de personalitate, caracterizate de emoţii puternice, reacţii impulsive şi excese de furie. 

5. Psihopaţii au sentimente... unele sentimente. Deşi psihopaţii prezintă o lipsă a emoţiilor precum frica sau supărarea, simt alte emoţii precum fericirea, dezgustul ori bucuria. 

Cum să depistezi un psihopat? Trăsăturile care se accentuează atunci cînd ai tulburări de personalitate

Psihopaţii pot fi adesea destul de inteligenţi şi drăguţi, dar mai sunt cîteva trăsături după care-i poţi identifica. Acest fapt vine în apărarea celor drăguţi şi inteligenţi, care nu-s psihopaţi. Psihopatul auto-declarat Jacob Wells a dezvăluit cum se comportă în situaţii diferite şi a enumerat întrebările care-i pot ajuta pe alţii să identifice dacă au sau nu trăsături psihopatice, precum şi să le poată recunoaşte la alţii. Acestea includ: farmec superficial, o noţiune grandioasă de proprie demnitate, nevoia de stimulare şi impulsivitatea, mitomanie, abilitatea de a manipula alte persoane, lipsă de remuşcare şi empatie.Există 20 de elemente pe listă, fiecare poate primi de la 0 la 2 puncte în funcţie dacă cuiva i se potriveşte o trăsătură anume. În diferite ţări, diferite scoruri acumulate arată care sunt psihopaţii. În Marea Britanie, sunt consideraţi psihopaţi cei care acumulează un scor mai mare de 25, iar în SUA mai mare de 30.

Răzpunzînd la o întrebare de pe site-ul Quora, Wells, care pretinde că a acumulat 34 de puncte pe lista testului Hare de verificare, a declarat că psihopaţii îşi schimbă modul în care acţionează în funcţie de situaţie. Cu toate acestea, nu există o modalitate sigură de a confirma că un om este psihopat. "Eu, de obicei, mă prezint la început, cum e şi normal. Unele excepţii fiind activităţile academice în cazul în care încerc să mă prezint ca un elev bun sau un geniu (pe lista cărora, sigur, nu mă număr), la întîlniri mă prezint ca fiind perfect, dar inconştient de asta (atît prima cît şi a doua sunt minciuni), iar în situaţiile competitive acţionez umil, dar intimidant (nici acesta nu este un adevăr)", a spus psihopatul auto-declarat Jacob Wells. 

El şi-a descris comportamentul ca fiind "un pic anormal". Adăugînd că încercă să devină "cea mai interesantă persoană pe care o ştiu", el povesteşte despre sine însuşi pentru a cîştiga încrederea interlocutorului. "Dacă unor oameni nu le place de un profesor/co-lucrător/vecin/orice, eu vin cu oferta de a scăpa de ei. Dacă ei nu ar vrea să-i pun în închisoare, îi asigur că le voi concedia şefii sau le voi distruge reputaţia", afirmă Jacob Wells. Aceste elemente descriu aproape perfect comportamentul unui psihopat, care foloseşte farmecul pentru a ascunde încercările de a manipula cu cineva în avantajul său, citează dailymail. Mr. Wells a continuat: "Eu le păstrez secretele şi rog oamenii să păstreze unele secrete false de-ale mele pentru a obţine mai multă încredere, şi după ce aceştia capătă suficientă încredere în mine le cer favoruri, amintindu-le de favorurile pe care le-am făcut. Nu pot să am literalmente nimic de la ei, dar este incredibil de util."

Se crede că un procent din populaţia lumii prezintă trăsături psihopatice, care atunci cînd sunt folosite subtil, pot ajuta oamenii să obţină un loc de muncă. Între 3 şi 4 % din funcţiile de conducere sunt considerate a fi ocupate de psihopaţi. Conform unui studiu realizat de psihologul Kevin Dutton, oameni care deţin anumite locuri de muncă sunt mult mai probabil predispuşi să afişeze trăsături psihopatice. Funcţiile nominalizate sunt: directorii executivi, avocaţi, personalităţile de la TV, agenţii de vînzări, chirurgi, jurnalişti, ofiţeri de Poliţie, clerici, bucătari şi funcţionarii publici. (Sursa: Mail Online)

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40