Chiril Lucinschi, trimis in judecata de catre procurori

Grupul de anchetă din cadrul Procuraturii Anticorupţie a finalizat procedurile de urmărire penală şi a trimis în judecată dosarul de învinuire a lui Chiril Lucinschi, fiul fostului Preşedinte Petru Lucinschi, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care a fost reţinut în urmă cu două luni în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank. 

Conform probelor administrate, Lucinschi, în calitate de gestionar şi beneficiar al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, urmărind dobîndirea de mijloacelor băneşti acumulate prin fraudă din sistemul bancar al RM, în complicitate cu persoane interpuse, ar fi recurs la spălări de bani imputabile penal.

În perioada anilor 2012 – 2014, mai multe companii off-shore, în baza unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein, 440.000 de dolari. Urmărindu-se traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante sustrase în acea perioadă de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul companiilor off-shore.

Totodată, s-a mai fost depistat că, în 2013, compania Toast Delux SRL, al cărei beneficiar este Lucinschi, ar fi dobîndit de la Unibank un alt credit, fără gaj, în sumă de 5.000.000 de lei. Mai apoi, sumele au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401.650 de dolari au ajuns în conturile Rouseau Alliance LP care, la rîndu-i, transferă banii la Banca de Economii, avînd drept scop cesionarea creditelor neperformante.

Potrivit probelor acumulate, există bănuieli rezonabile potrivit cărora Lucinschi, împreună că trei persoane interpuse, ar fi recurs la spălare de bani în proporţii deosebit de mari, infracţiune ce prevede o pedeapsă de pînă la 10 ani de închisoare.

Pe de altă parte, Lucinschi este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, iar asta din cauză că în declaraţia sa de avere şi-a ascuns calitatea de proprietar al societăţilor comerciale Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, despre care se presupune că ar fi fost implicate în frauda bancară, precum şi pentru nedeclararea sumelor de bani intrate în conturile acestora, fiind folosite în scopuri personale pentru achitarea studiilor copiilor săi în străinătate.