Cele 9 secunde in care cel mai prolific criminal in serie din istorie s-a dat de gol

Harold Shipman, medic de profesie, era respectat în Todmorden, West Yorkshire, și unul dintre stîlpii micii comunități britanice. Asta pînă cînd anchetatorii au descoperit că este vinovat de moartea a 250 de persoane. Ancheta care îl viza însă includea 420 de cazuri de morți suspecte. Shipman a fost găsit vinovat și condamnat la închisoare în 2001. Recent, anchetatorii au făcut publice imaginile din timpul interogatoriului care l-au dat de gol pe criminal. În doar 9 secunde, acesta le-a dezvăluit autorităților britanice, fără să vrea sau să fie conștient de ce face, totul.

Respectivele imagini sunt incluse într-un nou documentar al Investigation Discovery, „Faking It: Tears Of A Crime”. La realizarea documentarului au participat psihologi, experți în interpretarea limbajului trupului, a gesturilor și a vorbirii, care au vizionat înregistrările cu Shipman în timpul interogatoriilor la care a fost supus. Într-un clip urmărit de experți, fostul medic este filmat din spate. Anchetatorii spun că bărbatul a stat cu ochii închiși și nu a rostit nici un cuvînt atunci cînd polițiștii îi arătau poze cu victimele.

Cliff Lansley, expert în interpretarea limbajului corporal, povestește cum, atunci cînd anchetatorii rostesc numele lui Elizabeth Pearce, ritmul respirației lui Shipman se schimbă dramatic. Analizînd felul în care i se mișcă umerii și spatele, experții au stabilit că Shipman inspira și expira la un interval de 4 secunde. Cînd aude însă numele lui Pearce, acesta își ține respirația timp de 9 secunde.

„Trebuie să-i fi fost frică. Cum știm asta? Pentru că la frică - așa cum făceau și strămoșii noștri cînd erau amenințați de un animal de mari dimensiuni - corpul îngheață”, explică Lansley.

În aceste 9 secunde dramatice, trupul lui Shipman l-a dat de gol, iar vinovăția s-a „scurs din el”, afirmă Lansley: „Acel moment de îngheț este o reacție psihologică și fizică. Este subconștientă. Este punctul în care încetează să mai respire, știind că poza este acolo… Nu mai respiră timp de 9 secunde. Așa că, Elisabeth Pearce - acest nume este problematic pentru el”.

Shipman a fost găsit vinovat pentru 250 de crime, însă era bănuit în 420 de cazuri de omor. 80% dintre victimele bărbatului erau femei în vîrstă, însă anchetatorii bănuiesc că ar fi ucis inclusiv copii. A fost prins în anul 1998 și a primit închisoare pe viață, fără drept la apel. Harold Shipman a decedat în închisoare, în 2014, la vîrsta de 57 de ani, după ce s-a spînzurat în celulă. (Sursa: Digi24.ro)