CE SE FACE LA GUVERN

Premierul Chicu a prezidat o ședință referitoare la facilitarea procedurii de export

Prim-ministrul Ion Chicu a prezidat o ședință pentru a examina posibilitățile de facilitare a activităților de export pentru producătorii autohtoni și stimularea dezvoltării comerțului online. La ședință au participat responsabili de la MEI, Poșta Moldovei, Serviciul Vamal, Banca Națională, ODIMM, precum și producătorii autohtoni de textile „Hermina” și „Bombonici”.

Participanții la ședință au informat premierul despre traseul parcurs de producătorii autohtoni în procesul de realizare a exportului produselor pînă la destinatarul final, au descris neajunsurile existente în activitățile de curierat, dificultățile întîlnite în realizarea procedurilor vamale și problema achitărilor online.

Responsabilul de la Serviciul Vamal a comunicat că pe parcursul 2019 a fost lansată o procedură simplificată pentru operațiunile de export. Aceasta oferă posibilitatea producătorilor de a depune o cerere la postul vamal apropiat pentru a obține dreptul de livrare a mărfurilor în valoare de 1000 de euro per factură. A fost menționat faptul că în prezent se lucrează asupra îmbunătățirii sistemului informațional vamal (ASYCUDA World) care are menirea să simplifice esențial exportul de mărfuri.

Premierul Chicu a calificat procedurile actuale de expediere a coletelor drept dificile, care pot compromite intenția de dezvoltare a afacerilor în Republica Moldova. În acest context, dl Chicu a solicitat responsabililor să comunice intens cu producătorii autohtoni și împreună să elaboreze un scenariu maximal confortabil pentru afacerile orientate spre export.

 

Premierul Chicu a examinat perspectivele dezvoltării industriei turismului

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o ședință cu participarea reprezentanților asociațiilor de turism din Republica Moldova, conducerea Agenției de Investiții, ODIMM, Centrului de Informare și Promovare Turistică, dar și alți responsabili din domeniu.

În cadrul ședinței s-au discutat problemele menționate de agențiile de turism în dezvoltarea industriei. Printre subiectele abordate, și care necesită implicarea Guvernului, au fost menționate necesitatea dezvoltării infrastructurii obiectivelor turistice, utilitatea extinderii regimului liberalizat de vize între RM și alte state și intensificarea acțiunilor de promovare a patrimoniului cultural.

Prim-ministrul a declarat că turismul este un domeniu important și dezvoltarea acestuia va contribui esențial la creșterea economiei naționale. „Împreună trebuie să găsim soluții și să întreprindem acțiunile necesare pentru impulsionarea activităților pe acest sector. Republica Moldova are potențial și el trebuie valorificat”, a spus șeful Executivului.

În final, premierul a solicitat definitivarea Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova 2030” pe dimensiunea turismului și a stabilit un termen de două luni ca să fie realizate procedurile de îmbunătățire a legislației în domeniul turismului. Printre priorități, Șeful Executivului a evidențiat necesitatea digitizării serviciilor și oportunităților, astfel încît acestea să fie mai accesibile pentru consumatorii finali, ce va permite monitorizarea evoluțiilor în industrie.

 

Premierul Ion Chicu a evaluat etapa de executare a lucrărilor complexului Arena Chișinău, care se preconizează a fi lansată pentru 1 mai 2020

Prim-ministrul a convocat o ședință pentru a se documenta despre mersul lucrărilor la finalizarea complexului Arena Chișinău. La ședință au fost prezenți responsabili de la MEI, MECC, Ministerul Finanțelor, IGP, APP și primăria municipiului Chișinău.

Responsabilii de executarea acțiunilor au prezentat premierului informații în detaliu despre situația actuală și progresul pe fiecare dimensiune. Printre subiectele abordate au fost proiectarea și executarea căilor de acces spre complex, finanțarea lucrărilor și activitățile de recepție finală a obiectului.

Conducătorul întreprinderii ce administrează complexul a informat că, în prezent, lucrările interne sînt executate aproape integral. La moment, se realizează procedurile de testare a sistemelor și echipamentelor pentru a verifica funcționalitatea infrastructurii complexului. În special, la ședință au fost examinate scenariile de executare a căilor de acces, ținînd cont de faptul că în regiunea complexului urmează să fie construit drumul de centură al orașului Chișinău.

În final, prim-ministrul a solicitat responsabililor concentrarea eforturilor pe activitățile repartizate, astfel încît lansarea complexului Arena Chișinău să fie realizată în data de 1 mai 2020. „Este un complex național, așteptat de sportivi, artiști și în special de tineri. Trebuie să vă încadrați în termenii anunțați”, a indicat șeful Guvernului.

 

Prim-ministrul Ion Chicu a discutat cu un grup de veterani

Prim-ministrul Ion Chicu a ieșit în fața unui grup de veterani ce a venit să protesteze în Piața Marii Adunări Naționale. Domnul Chicu a invitat liderii protestatarilor la o discuție în clădirea Executivului. Reprezentanții veteranilor au înaintat un set de cerințe social-economice.

Premierul Chicu a informat veteranii despre resuscitarea Consiliului național pentru problemele veteranilor de război, conducerea căruia a fost preluată de dl. Victor Gaiciuc, Ministrul Apărării. Această platformă e menită să colecteze problemele și propunerile referitoare la îmbunătățirea nivelului de viață al veteranilor, după care să elaboreze și promoveze soluții la nivel de guvern.

În cadrul ședinței s-a convenit că pe data de 24 ianuarie va avea loc ședința Consiliului Național cu participarea prim-ministrului și a reprezentanților veteranilor în cadrul căreia va fi definitivat un mecanism eficient de comunicare și conlucrare, astfel încît solicitările să fie satisfăcute în măsura posibilităților.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM