CE SE FACE LA GUVERN

Partidele politice ar putea fi finanţate din bugetul de stat

Prim-ministrul Iurie Leancă a prezidat, pe 19 iunie, şedinţa Cabinetului de miniştri, a transmis Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

În debutul şedinţei de miercuri a Guvernului, Prim-ministrul Iurie Leancă a amintit membrilor Cabinetului de miniştri despre priorităţile care au fost anunţate săptămîna trecută pentru o sută de zile, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

”Priorităţile includ: lupta cu corupţia, crearea locurilor de muncă şi agenda europeană. În scurt timp, Guvernul va semna acorduri importante cu BEI, BERD în valoare de 300 mln de euro, companiile care reabilitează drumurile se plîng că ducem lipsă de muncitori calificaţi. Avem o problemă”, a specificat Premierul. Iurie Leancă a informat Executivul şi despre şedinţa Curţii Supremă de Justiţie, prin care a fost admisă revizuirea hotărîrii anterioare în cazul Registru, prin care instituţia era obligată să plătească circa 42 mln. USD în contul unor întreprinderi. Un alt subiect abordat de către Premier a fost numărul mare de accidente pe pasajele feroviare. „Pentru o ţară ca Republica Moldova, pierderea în trei ani a 21 de vieţi omeneşti este mult prea mult. Înţeleg că la cele 85 de pasaje, înzestrarea cu mijloace tehnice nu corespunde cerinţelor stabilite”, a declarat Iurie Leancă.

Premierul a solicitat ministrului Transportului şi Infrastructurii Drumurilor să întreprindă măsurile necesare pentru a soluţiona această problemă. Vasile Botnari, ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, a anunţat că în 2013 din Fondul rutier au fost alocate în acest sens 20 milioane de lei, iar la cele mai periculoase pasaje se lucrează deja.

Agenda şedinţei a inclus chestiuni ce vizează domeniul social-economic şi cooperarea internaţională a Republicii Moldova, precum şi proiecte de modificare şi completare a mai multor acte legislative, dar şi hotărîri de Guvern. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind străinii care urmează să fie în posesia unei vize şi străinii scutiţi de obligativitatea posedării unei vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova. Astfel, cetăţenii din circa 60 de state nu vor mai trebui să-şi perfecteze vize atunci cînd vor tranzita sau vor intra pe teritoriul Republicii Moldova.

Executivul a aprobat pozitiv o serie de modificări la proiectul de lege privind partidele politice, care prevăd finanţarea lor directă sau indirectă de către stat. Proiectul vizează modificarea şi completarea Codului electoral, Legii privind partidele politice, Codului contravenţional, Codului penal şi Legii Curţii de Conturi. Documentul stabileşte sursele şi condiţiile de finanţare a partidelor politice şi campaniilor electorale, modalităţile de raportare, mecanismul de supraveghere şi control, măsurile de sancţionare în cazul încălcării legislaţiei în domeniul finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale.

Potrivit proiectului, partidele politice vor avea dreptul să primească anual finanţare de la bugetul de stat. Alocaţiile nu vor depăşi 0,2% din veniturile bugetului şi vor fi oferite în funcţie de performanţele obţinute la alegerile parlamentare sau cele locale. Totodată, partidele politice vor fi obligate să prezinte anual Comisiei Electorale Centrale rapoarte privind gestiunea financiară.

Falsificarea acestor rapoarte va fi pedepsită cu o amendă de la patru la zece mii de lei sau cu închisoare de pînă la trei ani. Proiectul mai prevede că şantajul donatorilor partidelor politice şi ai concurenţilor electorali va fi sancţionat cu o amendă de la şase la zece mii de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii sau cu închisoare pe un termen de la unu la cinci ani. În cazul în care reprezentanţii partidelor politice vor utiliza alocaţiile de la bugetul de stat contrar destinaţiei, ei vor fi amendaţi cu pînă la 100 de mii de lei sau cu închisoare de la unu la cinci ani.

Modificările operate mai prevăd că donaţiile făcute de o persoană fizică unui sau mai multor partide politice într-un an bugetar nu poate depăşi suma a 20 de salarii medii lunare. O persoană juridică va putea dona echivalentul a 40 de salarii medii lunare.

Proiectul urmează să fie examinat şi adoptat de Parlament. Acesta va intra în vigoare, pe ansamblu, la şase luni de la data publicării. Totodată, vor face excepţie prevederile ce ţin de finanţarea partidelor politice din bugetul de stat, care vor intra în vigoare de la 1 iulie 2017 în privinţa alegerilor parlamentare şi din 1 ianuarie 2015 în privinţa alegerilor locale generale.

În cadrul şedinţei, a fost aprobat avizul la proiectul de lege privind modificarea articolului 23 din Legea cu privire la Curtea Constituţională. Potrivit art. 36 din Constituţie, Curtea Constituţională se compune din 6 judecători. Totodată, alineatul 4 al acestui articol stabileşte că, Curtea Constituţională este în drept să se convoace în plen numai după ce au fost numiţi 4 judecători. Ca urmare, Ministerul Justiţiei a cerut ca alineatul (4) să fie exclus. Guvernul a operat modificări şi completări la Codul audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260-XVI din 27 iulie 2006. Urmare a modificărilor respective ale cadrului legal, CCA va putea elibera licenţe de emisie pentru utilizarea multiplexelor digitale terestre. De asemenea, au fost aprobate modificările şi completările la o serie de acte normative ce vizează legea bugetului de stat pentru 2013, legea cu privire la Procuratură şi fondul naţional de garanţie în asigurări. Executivul a completat şi modificat cîteva Hotărîri de Guvern.

La finele şedinţei, Prim-ministrul Iurie Leancă şi-a felicitat colegii cu ocazia Zilei funcţionarului public. La 20 iunie Cancelaria de Stat a organizat în Casa Guvernului o şedinţă festivă dedicată funcţionarilor publici, în cadrul căreia au fosti omagiaţi cei mai buni angajaţi ai Administraţiei publice din Republica Moldova. Guvernul a conferit diplome de gradul I, II şi III pentru cei mai buni funcţionari publici ai anului 2013.