CATALONIA: PRESEDINTELE SEPARATIST TEMPORIZEAZA O DECLARARE A INDEPENDENTEI SI EVOCA INCEPEREA UNUI DIALOG

Președintele separatist catalan, Carles Puigdemont, a renunțat marți seara să declare imediat independența regiunii, evocînd o "suspendare" în vederea unui dialog și semănînd confuzie în ce privește intențiile sale, notează AFP.

"Guvernul Cataloniei și eu însumi propunem suspendarea efectelor unei declarații de independență", a declarat Carles Puigdemont, fără a fixa un termen precis, într-o alocuțiune istorică în Parlamentul catalan, plasat sub măsuri de înaltă securitate.

Mai înainte, el susținuse în fața parlamentarilor că a primit un mandat din partea catalanilor, care s-au exprimat la referendumul interzis din 1 octombrie, "pentru a transforma regiunea într-un stat independent sub forma unei republici".

Într-o primă reacție, guvernul spaniol a apreciat că o "declarație implicită de independență (...) nu este acceptabilă", conform unui purtător de cuvînt al executivului de la Madrid, citat de AFP.

Agenția menționată apreciază că, presat din toate părțile, fostul jurnalist, de 54 de ani, a părut să aleagă calea de mijloc: să-și mențină angajamentele luate în fața electoratului, dar să păstreze o ușă deschisă pentru o soluție negociată, care se anunță dificilă.

Pînă în ultimul minut, Madridul și Europa au cerut liderului separatist să nu ia o decizie "ireversibilă", amintind că UE nu ar recunoaște o Catalonie independentă.

Chemarea la dialog a lui Carles Puigdemont riscă să se lovească de fermitatea Madridului, remarcă AFP.

Cu cîteva ore înaintea discursului său, vicepremierul spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, a declarat că nu există "loc de mediere între legalitate și ilegalitate, între lege și nesupunere, între democrație și tiranie".

Asigurînd că opțiunea "da" a întrunit peste 90% la scrutinul din 1 octombrie, Carles Puigdemont a subliniat necesitatea imperioasă de a "reduce tensiunile" în regiune și a denunțat refuzul "radical" al Madridului de a negocia un referendum.

Ședința de marți seara a Parlamentului catalan a început într-o stare de confuzie, întîrziată fiind cu o oră ca urmare a contactelor pentru o mediere internațională, potrivit unui purtător de cuvînt al guvernului catalan.

Sursa: Agerpres