CARLES PUIGDEMONT ASIGURA CA ESTE POSIBILA O «ALTA SOLUTIE» DECIT INDEPENDENTA

Liderul catalan destituit Carles Puigdemont a declarat într-un interviu publicat luni în cotidianul belgian Le Soir că rămîne posibilă o altă soluție decît independența în regiunea sa, asigurînd că «este în continuare pentru un acord» cu Spania, relatează AFP.

«Sînt dispus și am fost întotdeauna dispus să accept realitatea unei alte relații cu Spania», a declarat el, adăugînd că este gata să ia în considerare o altă soluție decît independența.

«Este în continuare posibil! Am pledat pentru independență întreaga mea viață, am lucrat timp de 30 de ani pentru a obține o altă ancorare a Cataloniei în Spania», a afirmat el.

"Sînt în continuare pentru un acord", a insistat liderul separatist catalan, acuzînd Partidul Popular (PP, conservator) al șefului guvernului spaniol Mariano Rajoy de recrudescența sentimentelor separatiste.

Curtea Constituțională spaniolă a ordonat în 2010, la sesizarea PP, anularea parțială a statutului de autonomie care conferea Cataloniei competențe extrem de largi, decizie ce a alimentat o creștere a separatismului în regiune.

La 27 octombrie, Catalonia s-a proclamat unilateral republică independentă. Drept răspuns, statul spaniol a preluat controlul regiunii, destituind guvernul și dizolvînd parlamentul, pentru a convoca alegeri regionale anticipate pe 21 decembrie, alegeri la care liderul separatist aflat în prezent în Belgia intenționează să se prezinte chiar dacă este vizat de un mandat de arestare emis de justiția spaniolă, în special pentru «rebeliune».

Totuși, el precizează în interviu că vrea să fie candidatul unei liste unitare, ceea ce pare greu de realizat în acest stadiu. Partidul său, conservatorul PDeCAT, se află în dificultate, potrivit sondajelor, fiind depășit de Stînga Republicană din Catalonia (ERC), cu care se aliase pentru a guverna de la sfîrșitul anului 2015, dar acum acesta vrea să se prezinte separat.

«Voi candida numai dacă va exista o alianță», a declarat Puigdemont, adăugînd că explorează posibilitatea de a se prezenta reprezentînd o platformă electorală fără etichetă, dar susținută de părți.

Puigdemont a declarat la 31 octombrie că a «încetinit» procesul de independență pentru a evita tulburări, într-o conferință de presă la Bruxelles. «Am fost obligați să ne adaptăm planul de lucru pentru a evita violența» și "dacă această atitudine are prețul să încetinească desfășurarea Republicii, atunci trebuie considerat că este un preț rezonabil de plătit în Europa secolului XXI", a explicat el.

Sursa: Agerpres