Bulgaria isi arata interesul pentru achizitia unor avioane de lupta americane F-16

Premierul bulgar Boiko Borissov şi-a mărturisit Vineri preferinţa pentru achiziţia unor avioane de luptă americane F-16, în urma licitaţiei lansate de Bulgaria pentru reînnoirea flotei sale de avioane de vînătoare, informează AFP, potrivit Agerpres. ”Conform spuselor piloţilor, avionul F-16 nou este mult mai bun decît toate celelalte avioane propuse”, a declarat, în marja Consiliului European desfăşurat la Bruxelles, premierul Borissov, citat într-un comunicat al Guvernului de la Sofia. Bulgaria a prevăzut un buget de circa 900 de milioane de euro pentru achiziţia a cel puţin opt avioane de vînătoare care să înlocuiască flota de avioane ruseşti MIG-29. Guvernul bulgar a primit pînă în prezent din SUA oferte pentru aparatele Lockheed Martin F-16 şi Boeing F-18, ambele pentru avioane noi, din Suedia pentru Gripen, de asemenea noi, şi din Italia pentru Eurofighter la mîna a doua.

Conform unor experţi, decizia ar urma să se ia între F-16 şi Gripen. Dar Borissov a ţinut să asigure în acelaşi comunicat asupra faptului că el nu doreşte să se ”amestece în activitatea comisiilor” însărcinate cu examinarea ofertelor, subliniind însă că vrea ”cel mai bun avion, întrucît situaţia în regiune se complică”. Ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Zaharieva, a anunţat că Lockheed Martin a prezentat o ofertă ”îmbunătăţită” privind preţul şi termenul de livrare pentru opt avioane F-16, fără să precizeze detalii.

Aflat Vineri în vizită oficială la Sofia, secretarul american de stat adjunct John Sullivan a susţinut că oferta pe care compania Lockheed Martin a prezentat-o Bulgariei pentru cele opt avioane F-16 este ”foarte atractivă”. Tot Vineri, şi Suedia a anunţat că a trimis Guvernului bulgar ”o ofertă îmbunătăţită” pentru zece avioane Gripen, iar dacă aceasta va fi acceptată ”primele avioane vor fi livrate într-un termen de 24 de luni de la semnarea contractului”.

În urma unei licitaţii anterioare, Ministerul bulgar al Apărării şi-a exprimat preferinţa pentru avioane Gripen noi, iar procedura de achiziţie a fost relansată în anul 2017 după ce Boiko Borissov a preluat conducerea Executivului şi a suplimentat bugetul destinat acestei achiziţii. Compania Lockheed Martin a semnat Miercuri cu Slovacia un contract pentru livrarea a 14 avioane F-16, în valoare totală de 1,58 miliarde de euro.