BERD A ACORDAT UN ÎMPRUMUT DE 7 MILIOANE DE EURO R. MOLDOVA

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat un împrumut de şapte milioane de euro Republicii Moldova, cu un potenţial grant de trei milioane de euro din partea Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P), destinat modernizării sistemului centralizat de termoficare al municipiului Bălţi, informează BERD.

Finanţarea în valoare totală de 10 milioane de euro va fi folosită de compania de stat CET-Nord SA, care furnizează agent termic pentru 75% din populaţia oraşului, pentru creşterea eficienţei energetice, reducerea costurilor de exploatare şi a emisiilor de CO2.

De asemenea, în cadrul proiectului, BERD va susţine dezvoltarea corporativă a CET-Nord şi va ajuta compania să adopte o abordare comercială în operaţiunile sale pentru a asigura durabilitatea serviciilor prestate.

BERD este cel mai mare investitor instituţional în Republica Moldova. Priorităţile băncii sînt susţinerea activităţii sectorului privat, promovarea standardelor europene şi a integrării regionale, precum şi crearea serviciilor publice eficiente şi durabile.

Pînă în prezent, BERD a investit aproximativ 900 milioane de euro în peste 100 de proiecte.

Sursa: Agerpres