Autoritatile olandeze sunt somate de ONU ca sa modifice legislatia privind copiii apatrizi

Comitetul ONU pentru drepturile omului a estimat Marţi că Olanda a încălcat dreptul unui copil la dobîndirea cetăţeniei şi a cerut autorităţilor olandeze să modifice legislaţia cu privire la copiii cu "cetăţenie necunoscută", relatează AFP.

Comitetul ONU – un grup de experţi independenţi care monitorizează aplicarea de către statele semnatare a Pactului internaţional pentru drepturi civile şi politice – a estimat că, prin înscrierea unui copil în registrul de stare civilă ca fiind de "cetăţenie necunoscută", autorităţile olandeze l-au privat pe acesta de posibilitatea de a revendica statutul de copil apatrid pentru a beneficia astfel de măsurile de protecţie internaţionale aferente acestuia.

Experţii ONU au ajuns la această concluzie în cazul lui Denny, născut în 2010, în Olanda, de o chinezoaică forţată să se prostitueze de către traficanţi. Ea însăşi fiind abandonată la naştere, nu a putut demonstra deţinerea cetăţeniei chineze, nici în cazul propriu, nici în cel al fiului ei. În prezent, mama şi copilul trăiesc la un centru pentru solicitanţii de azil ale căror cereri au fost respinse şi riscă deportarea în orice moment.
Or, "statele au responsabilitatea de a asigura că minorii apatrizi care depind de ele şi nu au nici o posibilitate de a revendica o altă cetăţenie să nu se găsească în situaţia de a nu beneficia de nici o protecţie legală", a subliniat într-un comunicat unul din membrii Comitetului ONU, Shuichi Furuya. "Dreptul la o cetăţenie le asigură persoanelor o protecţie reală, în special copiilor", a explicat profesorul japonez de drept internaţional.

Conform cifrelor Biroului olandez de statistică, în 2016, în Olanda trăiau cu acest statut de "cetăţenie necunoscută" 13.169 de copii sub 10 ani, mulţi dintre ei născuţi pe teritoriul ţării europene. Comitetul ONU a cerut autorităţilor de la Haga să-şi reexamineze legislaţia privind stabilirea statutului de apatrid, precum şi pe cea privind eligibilitatea pentru solicitările de cetăţenie.