ATENŢIE, MESAJELE TENTANTE DESPRE CÎŞTIGURI POT FI O CAPCANĂ!

Atenţie la mesajele de pe telefonul mobil în care se menţionează că sînteţi cîştigătorii unui bun material sau a unei sume băneşti importante! De cele mai multe ori sms-urile tentante nu sînt decît o capcană a escrocilor.

Un mesaj venit pe telefonul mobil al unui reporter IPN anunţa: „Metro Internaţional va premiat numărul cu suma de 10.500 de euro + o plasma TV marca Samsung. Detalii la numărul 0040758848356. Program 9-19”.

Apelul la numărul indicat în sms a fost preluat de un robot, care a informat că face legătura cu un consultant al companiei Metro Internaţional. La celălalt capăt al firului o voce de bărbat i-a comunicat reporterului că premiul îi este oferit în cadrul unei tombole, organizată cu ocazia deschiderii unui nou magazin. Pretinsul consultant a spus că premiul va putea fi ridicat după deschiderea unui cont în bancă, cu 650 de euro pe el, o presupusă taxă de transfer a celor 10.500 de euro.

Adina Tîmplaru, head of Corporate Communications METRO Cash & Carry România, contactată de IPN la numărul de telefon al oficiului central al companiei, indicat pe pagina oficială Metro Internaţional Bucureşti, a spulberat informaţiile din mesajul tentant şi a specificat că o astfel de tombolă nu a fost organizată, iar Metro niciodată nu utilizează o astfel de modalitate de a anunţa despre un cîştig.

Solicitat de IPN, şeful serviciului de presă al Direcţiei Poliţie a municipiului Chişinău, Adrian Jovmir, a spus că mesajele tentante pe telefonul mobil sînt o capcană pentru persoanele care doresc să cîştige uşor şi deseori în această capcană ajung persoanele neinformate sau, pur şi simplu, din neatenţie. Mesajele înşelătoare sînt trecute la categoria escrocherie, iar potrivit legislaţiei, făptaşii riscă închisoare.

Adrian Jovmir a mai spus că de cele mai multe ori escrocheriile prin telefon sînt comise din neglijenţa părţilor vătămate. În cazul în care o persoană a primit un mesaj tentant, în care se anunţă că a cîştigat o sumă de bani sau un bun material, în niciun caz nu trebuie să sune la numărul de telefon indicat în sms sau de pe care a fost expediat mesajul. Nu trebuie să ceară explicaţii de la persoanele care au expediat mesajul, ci să sune direct la operatorul de telefonie a numărului respectiv şi să verifice dacă a existat o acţiune cu premii sau nu.

În cadrul mai multor investigaţii s-a stabilit că astfel de mesaje au fost expediate de către deţinuţii din instituţiile penitenciare, care prin intermediul unor anunţuri false solicitau ca pe un anumit număr de telefon să fie transferată o sumă de bani în schimbul unui produs etc. „Este foarte important ca cetăţenii care doresc să efectueze un transfer de bani pentru un anumit serviciu să verifice identitatea persoanelor printr-o confirmare a instituţiei de la care pretind că sînt. În niciun caz nu trebuie să-şi prezinte datele persoanele, telefonic sau sub altă formă, unor persoane neidentificate”, a spus ofiţerul de presă.

Oamenii legii îndeamnă persoanele care au devenit victime ale unor escrocherii, inclusiv prin intermediul unor mesaje telefonice, să sesizeze poliţia. În cazul în care suma prejudiciului este mai mare de 500 de lei, este pornită o cauză penală. Persoanele vinovate de comiterea unei asemenea infracţiuni riscă să facă închisoare pînă la 3 ani, în cazul unei pedepse minime stabilite, şi de la 8 la 15 ani în cazul pedepsei maxime.

Poliţia constată totuşi că numărul cazurilor de escrocherie prin intermediul mesajelor telefonice s-a redus semnificat comparativ cu alţi ani, iar acest lucru se datorează în mare parte operatorilor de telefonie mobilă, care atenţionează repetat abonaţii să fie atenţi la tot felul de mesaje tentante.

Sursa: IPN