ASA-ZISELE VALORI OCCIDENTALE ASCUND IMPOTENTA POLITICA

În alocuțiunile lor de Anul Nou, practic toți liderii politici din Europa au vorbit mult și abstract despre importanța valorilor occidentale, demonstrînd, în același timp, un deficit acut de autocritică. Apare senzația că aceste valori mai mult trîmbițate servesc, de fapt, drept consolare, pentru a ascunde propria impotență politică.

În același timp, majoritatea politicienilor occidentali uită de faptul că valorile la care fac referință nu pot exista în afara unor anumite condiții sociale și economice. Uitînd acest lucru, ei intră în conflict cu normele existente ale dreptului internațional. Unul dintre aceste exemple este reacția societății occidentale la decizia șefului Casei Albe, Donald Trump, de a retrage trupele militare din Siria. Majoritatea politicienilor și mass-media din Uniunea Europeană au criticat Statele Unite pentru acest pas, însă ei nu au spus și nici acum nu spun că toți acești ani, aflîndu-se pe teritoriul unui stat suveran, trupele americane încălcau permanent aceste ”valori” declarate.

Desigur, există situații în care este acceptat mutual un consens internațional, precum că drepturile omului și alte valori sînt mai presus de anumite norme formale juridice internaționale. Însă pentru a lua decizii în astfel de situații există structuri și instituții speciale, precum ar fi Consiliul de Securitate al ONU.

Structurile respective permit evitarea unor interpretări deosebit de libertine ale drepturilor și activează bazîndu-se pe principiile juridice de bază, în particular prezumția nevinovăției și existența probelor. Pentru că valorile sînt strîns legate de timp, de actualitate și pot fi larg interpretate. În numele valorilor creștine au avut loc numeroase războaie, în numele progresului civilizat au fost nimicite popoare întregi, iar menținerea sclaviei era justificată prin credința în caracterul exclusivist al propriei națiuni.

Actualele valori occidentale pot fi privite ca un oarecare progres, în comparație cu cele istorice, însă nu face de uitat faptul că ”democrația se termină la porțile uzinei„. Demagogia despre valorile occidentale este un lucru obișnuit. Asemenea politicieni privesc toată lumea prin prisma euro-centristă, ceea ce îi împiedică să înțeleagă alte culturi și particularitățile altor state. Așadar, atunci cînd de Anul Nou ni se vorbește despre valori occidentale, trebuie să înțelegem că avem de a face cu o consolare menită să mascheze impotența politică.

După Telepolis, Marea Britanie