ANTICORUPTIA CORUPTILOR

Secretele rezistenţei unei guvernări ilegitime şi corupte sînt vechi de cînd lumea. Dictatorii ori guvernanţii abuzivi s-au impus întotdeauna printr-un populism care nu dă greş nicăieri atîta timp cît există o populaţie majoritară săracă, influenţabilă, uşor sensibilizată religios, şi, se înţelege, ignorantă. Preotul, în Biserică, promite evlavioşilor creştini o fericire eternă în Viaţa de Apoi, chemîndu-i la cumpătare, milă şi modestie materială în existenţa lor lumească, ei fiind putred de bogaţi. Politicienii, care niciodată nu sînt săraci, promit aceloraşi creştini evlavioşi o viaţă terestră plină de răsfăţ numai dacă îi votează ca să ajungă la Putere.

Crede cineva că există măcar vreun moldovean sărac care a votat permanent pe cineva din 1991 şi pînă astăzi şi care, acum, cînd PDM îi spune că trebuie să-l voteze, este capabil să analizeze, să-şi amintească dacă a existat vreun politician care şi-a respectat promisiunile după ce l-a votat? Iar mai apoi să-i spună lui Plahotniuc să dispară din faţa lui pentru că nu mai are de gînd să meargă la votare? Nu cred!

Populismul din secretele rezistenţei actualei guvernări nereprezentative şi abuzive cuprinde cele mai deşănţate minciuni şi diversiuni, acestea fiind dublate şi de o tot mai accentuată atmosferă de teroare. Ca să-şi „legitimeze” dictatura, iar asta şi în context pre-electoral, actuala guvernare transmite următoarele mesaje cinice: desfăşoară ample proiecte naţionale „în folosul oamenilor”, creşte salariile şi pensiile, repară drumuri, apără interesele naţionale ale ţării (de această dată le apără şi împotriva UE), stîrpeşte permanent contrabanda, Fiscul şi Vama înregistrează încasări record, Poliţia, Procuratura, Justiţia şi SIS sînt în slujba cetăţenilor etc., dar cel mai important este faptul că există o „adevărată luptă a guvernării cu corupţia”. Guvernul Elveţiei are 8 membri, dar cîţi sînt în Guvernul Moldovei, în contextul capacităţii de mobilizare numerică a guvernărilor în lupta anticorupţie?

Actuala guvernare îşi imaginează că potenţele de analiză şi sinteză ale Europei occidentale şi ale SUA, iar asta în raport cu realităţile existente în Republica Moldova, sînt egale cu cele ale şefilor de raioane sau ale primarilor încolonaţi în PDM. Numai astfel se explică burzuluiala revoltată împotriva UE a lui Plahotniuc, Filip sau Candu. Cum adică, s-or fi întrebînd ei, primarul din Frecăuţeni e de acord şi înţelege cu maturitate că noi ne-am îndeplinit toate acordurile convenite cu UE, iar „nepricepuţii” ăia de la Bruxelles nu vor să recunoască, „ne ucid copiii prin grădiniţe” şi s-au lăsat mituiţi de Năstase, Maia Sandu şi Dodon, ca să nu ne mai dea cele 100 de milioane de euro de care aveam nevoie în campania electorală ca o căţea băgată în călduri de un cîine vagabond?

Inspiraţi fiind de impactul social pozitiv înregistrat în România de lupta anticorupţie declanşată de către DNA, guvernanţii de la Chişinău au inventat şi ei o luptă anticorupţie, numai că în stil mafiot moldovenesc, crezînd că vor cîştiga şi ei în popularitate la fel ca DNA în România. Lupta anticorupţie din Moldova seamănă cu o campanie de eradicare a prostituţiei iniţiată de patronul unui bordel prin care îşi elimină concurenţa.

Să fim tranşanţi! Pentru ca aici să existe o luptă anticorupţie autentică, este nevoie de procurori şi judecători purtători de coaie, figurativ vorbind, nu de sutiene şi peruci! Pentru ca aici să existe o luptă anticorupţie autentică, Plahotniuc, Leancă, Drăguţanu, Gaburici, Lazăr, Ghimpu etc. trebuia ca de mult să joace poker în puşcărie pe mize constînd în săpunul Duru! Pentru ca aici să existe o luptă anticorupţie autentică, era sănătos, social, ca moldovenii să ştie cine le-a furat miliardul şi aeroportul de sub cracii stewardeselor lor, cu nume, prenume, renume şi adresa de domiciliu! Pentru ca aici să existe o luptă anticorupţie autentică, „femeile de serviciu” de la Procuratură, Justiţie, SIS, MAI, Învăţămînt, Sănătate etc. ar trebui să fie promovate în „Legiunea Străină” de dezinteresul faţă de Statul de Drept!

Aici, moldoveanul devine corupt încă de cînd se află în pîntecul mamei lui. Nu-i doar o figură de stil! Ascultaţi-i numai pe „închinători de toasturi” care „prevestesc” genii peste tot doar ca să fie consideraţi şi ei genii! Guvernanţii moldoveni sînt foc şi pară pe europeni şi americani din cauză că aceştia nu mai admit ca ei să îl pedepsească pe coruptul care abia iese dintre cracii mamei născătoare, în timp ce tatăl corupt stă la saună înconjurat de cele mai scumpe tîrfe.

Vameşi corupţi, da, există, dar nu despre acelaşi tip de corupţie este vorba în cazul unui medic chinuit cu un salariu de mizerie. Judecători, procurori sau poliţişti, da, există, însă nu de acelaşi tip de corupţie este vorba în cazul unui profesor care primeşte un cadou oarecare de la un elev sau student, asta în afara cazurilor în care primeşte un tencălău de bani de la un idiot ca să-i elibereze o diplomă. Cunoscătorii şi cei mai deştepţi decît mine înţeleg că am dreptate şi că nu mănînc căcat!

De ceva vreme, asist, ironic, în ceea ce-i priveşte pe guvernanţi, şi cu înduioşare faţă de moldoveni la lupta anticorupţie declanşată la ordinul lui Plahotniuc. Este un fel de „coitus interruptus”, dacă puteţi înţelege ce vreau să spun, ori un fel de amor făcut cu o vedetă pozată pe paginile unei reviste destinate adulţilor. Chestia asta electorală este nasoală deoarece încă mai prinde la mulţime, la proşti, iar asta şi pentru că este „bine justificată” de către lingcuriştii guvernanţilor. Un taximetrist, un chelner sau o vînzătoare de pătrunjel sînt prezentaţi ca mari corupţi deoarece au luat de la clienţii lor un leu în plus faţă de preţul real.

Pentru ca tu, alegătorule ignorant, amărît, cu pantalonii rupţi în cur, mort de foame, alcoolizat şi chiar om gospodar la casa lui, ca să fii convins că guvernanţii sînt adevăraţi cavaleri ai dreptăţii şi ai luptei cu corupţia, mafioţii de la guvernare te „anesteziază” cu o iluzorie mărire de pensie sau salariu, pe care o pierzi imediat după ce îi reinstaurezi, prin votul tău, la Putere. Abia după aceea o să începi, tu, alegătorule care alegi „nealesul”, să regreţi că pe timpul tinereţii părinţilor tăi nu existau contraceptive, mai cu seamă atunci cînd vei beli ochii la preţurile mereu crescînde şi cînd cei pe care i-ai votat îţi vor spune că nu mai sînt bani la buget şi că eşti patriot dacă admiţi să fii generaţie de sacrificiu! O altă generaţie de sacrificiu dintr-un şir nesfîrşit care te-a precedat! Aceasta este anti-corupţia corupţilor moldoveni de la guvernare!

Mihai CONŢIU