ANGELA MERKEL – ”IUBITA GERMANIEI”

Era merkelismului

Triumful categoric al Angelei Merkel în alegerile de Duminică, 22 Septembrie, este cea mai clară victorie obţinută după perioada în care germanii au fost conduşi de cancelarul Konrad Adenauer. Prin aceasta, Angela Merkel intră în cercul cancelarilor cu trei mandate, alături de Konrad Adenauer şi Helmut Kohl.

”Captivant, excitant, spectaculos: aceste cuvinte nu sunt suficiente. Această seară electorală este un moment hotărîtor. Germania este definitiv ţara Angelei Merkel”, comentează "Der Spiegel". ”CDU este tot acolo unde era în timpul lui Konrad Adenauer: Partidul la putere, care decide totul în ce priveşte uniunea federală şi ocupă posturile cele mai importante”, mai scrie "Der Spiegel", adăugînd că în rîndul social-democraţilor ”nimeni nu doreşte să se alieze cu Merkel, pentru că nu ar fi o alianţă între egali.”

”Iubita Germaniei”, titrează "Berliner Morgenpost" sub fotografia Angelei Merkel. CDU ”îşi datorează succesul, înainte de toate, personalităţii puternice a cancelarului”, scrie cotidianul economic "Handelsblatt". ”Strategia de ajutorare a statelor europene în schimbul reformelor cu siguranţă că a plăcut alegătorilor germani”, mai scrie publicaţia amintită, cu referire la împrumuturile oferite de Berlin Greciei, Portugaliei, Irlandei.

La rîndu-i, cotidianul conservator "Die Welt" scrie că Merkel a cîştigat fără partid. ”Dacă ea este atît de mult pe placul germanilor, este pentru că şi-a făcut treaba discret, fără vreun narcisism aparent si fără să enerveze şi să deranjeze cetăţenii”, scrie "Die Welt"

Nici chiar presa de centru-stînga nu a contenit să laude prestaţia Angelei Merkel: ”Învingător este un substantiv masculin, Angela Merkel a inventat versiunea feminină. Aceste alegeri au marcat începutul unei noi ere, a domniei lui Merkel, era merkelismului, o putere politică pe care nimeni nu a remarcat-o pînă acum”, notează "Suddeutsche Zeitung".