Andrzej Duda: O prezenta militara americana permanenta in Polonia ar speria orice potential atacator

Preşedintele polonez Andrzej Duda şi-a exprimat speranţa unei prezenţe militare americane permanente pe teritoriul ţării sale, într-un discurs pe care l-a susţinut Miercuri, la o paradă militară, cu ocazia sărbătorii Zilei Naţionale a Forţelor Armate, cu tancuri şi un marş în uniforme de epocă, relatează The Associated Press, potrivit news.ro .

O prezenţă permanentă a Forţelor terestre americane (US Army) ar ”speria orice potenţial atacator”, a declarat Duda, în contextul în care Varşovia se teme de o agresiune din partea Rusiei. Armata americană trimite – atît pe cont propriu, cît şi în cadrul unor efort NATO – prin rotaţie trupe atît în Polonia, cît şi în alte state membre NATO de pe flancul de Est, precum Lituania, Letonia şi Estonia, după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Varşovia a făcut recent lobby în favoarea instalării unei baze americane permanente şi unei suplimentări a trupelor americane deja prezente. Însă nu a primit un răspuns din partea Washingtonului cu privire la aceste solicitări costisitoare şi care vor înfuria cu siguranţă Moscova. Membri ai trupelor americane aflaţi în prezent în Polonia au participat la această paradă, cu steaguri americane, dar şi britanici şi români.

Polonia consideră Statele Unite un protector şi un aliat-cheie, în pofida faptului că unele state europene din cadrul NATO se îndoiesc că americanii le vor sări în apărare. În măsura în care economia va permite acest lucru, Duda şi-a exprimat dorinţa ca Polonia să-şi crească cheltuielile militare la 2,5% din PIB, peste obiectivul actual de 2%, pe care ţara sa l-a atins.

Ceremoniile din acest an au fost ample şi mai colorate, în contextul în care Polonia marchează centenarul proclamării independenţei, în 1918, după ce a fost înghiţită timp de 123 de ani de Rusia, Prusia şi Imperul austro-ungar.

Forţele armate şi-au manifestat puterea militară, iar sute de membri ai unor grupuri de reconstrucţie istorică au mărşăluit în uniforme de epocă, inclusiv din Evul Mediu, perioada napoleoniană şi din secolul al XX-lea.