Andrian Candu s-a cacat in fundul curtii, galben ca lamiia

„Sistemul mixt a spart monopolul liderilor de partide”, zice el, dar l-a întărit pe cel al lui Plahotniuc, zicem noi!

Cine observă cu atenţie, constată că absolut toţi politicienii, comentatorii politici, jurnaliştii şi alte curve politico-mediatice din haremul lui Vladimir Plahotniuc se cred: eterni; foarte puternici în poziţiile pe care le ocupă; cei mai deştepţi; posesori ai adevărului absolut, precum şi singurii care au soluţii pentru această ţară. Doamne fereşte să-i contrazici pentru că se uită la tine ca la un vierme, ca la un trădător sau un viitor mort!

Aşa-i şi Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, care, din perspectiva unui grad de rudenie prin alianţă şi a unor relaţii de afaceri, se crede „nemuritor şi rece” în calitate de Primă Doamnă a Stăpînului Plahotniuc! Dacă Plahotniuc ar dispărea definitiv, toţi s-ar pişa şi s-ar căca pe ei de frică faţă de răzbunarea oamenilor cinstiţi şi a unei legi drepte.

Recent, într-un interviu pentru Agenţia de ştiri IPN, cu prilejul împlinirii a 26 de ani de la declararea Independenței îngenuncheată deja de Plahotniuc, Candu, vrînd s-o facă pe un Solomon al naţiunii, ne-a demonstrat că, pînă la urmă, căcatul în fundul curţii îl relaxează cel mai mult, căci şi-l poate consuma fără să-l observe nimeni.

Aici ne vom lega doar de clăbucii pe care i-a făcut la gură vorbind despre „avantajele votului mixt”, fără de care Stăpînul său ar fi fost un mort politic, un viitor puşcăriaş. În opinia sa, chiar dacă este vorba de un sistem mixt, „monopolul liderilor de partide a fost spart”, iar asta deoarece „schimbarea din sistemul electoral va permite intrarea în politică a unor noi personalități”, chipurile independente. Nici nu mai are rost să ne lungim, explicînd că toţi viitorii „independenţi” vor fi total dependenţi de Plahotniuc, la fel cum au devenit deputaţii slugi cumpăraţi de el, deşi au fost aleşi de oameni tocmai pentru că NU făceau parte din partidul personal al oligarhului, PDM.

În concluzie, iată ce nu a spus Candu pînă la capăt: Da, prin acest sistem, se sparge monopolul liderilor de partid, dar numai cel al liderilor neagreaţi de el. În schimb, se va consolida uluitor monopolul personal al lui Plahotniuc, pe care îl va absoarbe de la absolut toate partidele care-l incomodează. Mai greu îi va fi cu extragerea monopolului acesta de la socialişti, pe care oricum i-a dezavantajat prin şantajul politic prin care i-a determinat să aprobe votul mixt spre a nu-şi impune oligarhul votul uninominal absolut.

Tocmai din pricina dorinţei lui Plahotniuc de a deveni monopolist politic absolut ne aşteptăm la o Toamnă fierbinte, în care nu excludem că vom asista la declanşarea unui război disperat de către Parlamentul lui Plahotniuc împotriva Preşedinţiei şi a socialiştilor.

Ardeiar Cardu