Andrei Nastase, obligat sa-si ceara scuze pentru instalarea crucifixului la MAI. Reacţia sa

Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității l-a cerut lui Andrei Năstase să își ceară scuze publice pentru că a instalat pe holul Ministerului de Interne un crucifix a lui Iisus Hristos răstignit pe Cruce. Totodată, MAI urmează să elimine obiectul de cult din holul instituției.

Potrivit Sputnik.md, după ce Andrei Năstase a instalat în holul Ministerului de Interne un crucifix, în Septembrie 2019, cînd încă era ministru la MAI, bloggerul Corneliu Gandrabur a sesizat Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității. El l-a reclamat pe liderul PPDA că a încercat să le impună forțat subalternilor săi convingerile sale religioase. 

După examinarea plîngerii, Consiliul a stabilit că simbolurile religioase nu trebuie să fie expuse în instituțiile publice. ”Consiliul este de opinia că expunerea simbolurilor religioase în instituțiile publice transmite indirect mesajul precum că toți angajații instituției împărtășesc o anumită religie, ceea ce ar putea deranja din punct de vedere spiritual/emoțional alți angajați ai Ministerului, care împărtășesc alte religii sau sunt atei”, se menționează în decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității.

Consiliul i-a cerut liderului PPDA să prezinte scuze publice pentru ”instigarea la discriminare”.

Reacția fostului șef al MAI nu s-a lăsat așteptată. Pe pagina sa de Facebook, liderul PPDA a scris un comentariu la acest subiect.

„Crucifixul montat la MAI este parte a setului de simboluri care pot susține drumul pe care Republica Moldova trebuie să-l parcurgă pînă la momentul în care se va putea așeza în rîndul țărilor libere, democratice, europene. Veți găsi astfel de simboluri în clădiri extrem de importante din toată Europa, începînd cu Parlamentul României pînă la instituțiile Germaniei, Austriei, Greciei sau Italiei. Morala creștină a fost, este și va rămîne universală, iar simbolurile acesteia nu discriminează, ci dimpotrivă. Asumarea vorbelor și tuturor acțiunilor mele este una din calitățile care mă definesc ca om, ca persoană publică și om politic. Nici un Consiliu nu mă poate obliga să mă las de Dumnezeu!”, a scris Năstase pe pagina sa de Facebook.

Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a obligat Ministerul de Interne să demonteze, în termen de 10 zile de la adoptarea deciziei, crucifixul instalat de Andrei Năstase în luna Septembrie pe holul instituției.