ANDREI NASTASE – CURAT MURDAR SAU MURDAR CURAT?

Cine de la PDA şi PAS poate formula şi evalua „criteriile de integritate”

Președintele PDA, Andrei Năstase, a lansat un apel către politicienii din Republica Moldova, în perspectiva alegerilor parlamentare din Februarie 2019: „Toți cei șantajați și șantajabili, pricepeți, e timpul să plecați din politică imediat. După alegeri țara n-o să vă mai ierte”! „Opriți-vă, nu mai negociați viitorul Moldovei, șantajați fiind cu crimele și păcatele proprii sau ale apropiaţilor!”

Într-un comunicat de presă, Partidul Acțiune și Solidaritate condus de către Maia Sandu a publicat criteriile de selectare a candidaților pentru alegerile Parlamentare din acest an în cadrul unui bloc comun PAS-Platforma DA. Astfel, în punctul trei al programului de selectare figurează criterii ca: „imagine publică onorabilă”, „declarații de avere corecte” și „prezența într-o investigație jurnalistică efectuată de specialiști în domeniu”. În acest context de prezentare, constatăm că însuşi Andrei Năstase nu are șanse să treacă testul de compatibilitate.

 

Năstase, „imaginea publică onorabilă, declaraţii de avere corecte şi prezenţa în investigaţii jurnalistice”

Absolut toţi colegii mei de serviciu şi prietenii mei moldoveni stabiliţi în România sînt total împotriva actualilor guvernanţi, unii au fost trădaţi de Ghimpu, alţii de Filat, iar acum spun că chiar nu au cu cine vota. Venind vorba despre alianţa dintre Năstase şi Sandu, absolut toţi mi-au amintit despre trecutul lor, politic, civic, profesional, care numai pur nu este. Cît despre moralitate politică, Dumnezeu cu mila! Printre altele, ei caracterizează lupta anti-oligarhică a lui Năstase în termeni cu mult mai pragmatici şi echidistanţi decît susţinătorii lui din Moldova. Potrivit lor, Năstase vrea să-l înlăture de la putere pe oligarhul Plahotniuc pentru a-i aduce în ţară pe cei doi Ţopa spre a-i transforma în oligarhii urmaşi ai oligarhului pe care el vrea să-l alunge. Păi ce fac moldovenii – alungă un oligarh ca să aducă în locul lui doi? Nu eu, Catană, care trăiesc de 15 ani în România, îi deschid procese de intenţie lui Năstase, ci dau doar secvenţe publicistice în care presa de investigaţii şi neafiliată politic din Moldova scrie clar şi cu probe cine a fost, este şi poate fi Andrei Năstase.

 

Fapte, nu vorbe

Atunci cînd Năstase și-a înaintat candidatura la funcția de președinte al R. Moldova, jurnaliștii de investigație de la Rise și Ziarul de Gardă au scris că Andrei Năstase nu ar fi un candidat integru. Cei de la rise.md au scris că Andrei Năstase ar avea conexiuni la companii offshore, care au alimentat conturile familiei sale cu sute de mii de euro.

În urmă cu mai bine de 19 ani, pe 22 August 1997, Năstase a fost angajat la Procuratura de Transport din Chișinău. Despre activitatea sa în această funcţie nu se știu prea multe. Într-un răspuns transmis solicitării RISE Moldova, Procuratura Generală precizează că „în arhivă au fost identificate unele acte întocmite de către ajutorul procurorului de Transport Andrei Năstase, privind controalele efectuate asupra mai multor aspecte ale activităţii întreprinderilor din domeniul aviaţiei civile, inclusiv la întreprinderea de stat Air Moldova”. Procuratura Generală: Deşi, ca urmare a controalelor, au fost stabilite un şir de derogări în activitatea Air Moldova (aflată în subordinea Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile <ASAC>, condusă la acea dată de Victor Țopa), nu au fost întreprinse actele de reacţionare de procuror pe măsura încălcărilor depistate.

În perioada 1998-2001, Victor Țopa a fost director al ASAC, iar din Aprilie pînă în Decembrie 2001 a ocupat postul de ministru al Transporturilor. După demiterea sa din Guvern, Țopa a iniţiat mai multe afaceri în Moldova şi în străinătate. În 1999, cînd se afla încă la conducerea ASAC, Victor Țopa și soția sa Ana le-au fost naşi de cununie lui Andrei şi Angelei Năstase. La cîteva luni după nuntă, Andrei Năstase pleca din Procuratură. După plecarea din Procuratură și pînă în Vara anului 2002, Andrei Năstase a fost director-adjunct pe probleme juridice la Air Moldova, transformată, cu girul lui Victor Țopa, în întreprindere mixtă moldo-germană.

În urma unui contract cu ASAC, o firmă înregistrată în Germania, „Unistar Ventures Gmbh”, a preluat 49% din AIR Moldova contra sumei de 2,3 milioane USD. Celelalte 51% erau deţinute de Guvern. Compania nou-creată a fost declarată succesoarea de drept a Air Moldova. Năstase a lucrat acolo pînă în August 2002, cînd instanţele de judecată au decis desfiinţarea întreprinderii moldo-germane. Între părţi, respectiv firma din Germania şi Guvernul R. Moldova, a urmat un proces de judecată. Punctul final l-a pus CtEDO, care, în Decembrie 2008, a decis despăgubirea firmei fondate în Germania cu 6,7 milioane de euro. În faţa magistraţilor de la Strasbourg, „Unistar Ventures Gmbh” a fost reprezentată de avocaţii Vitalie Nagacevschi şi Andrei Năstase.

Presa a scris că firma germană a fost fondată de fapt de către moldoveanul Victor Ţopa, fost director la Air Moldova în perioada reorganizării companiei. Din Germania, Ţopa deţine postul de televiziune Jurnal TV prin intermediul firmei „Rheinstein Media Management Germany GMBH”.

 

Averi serioase, nu glumă!

În declaraţia de avere depusă la CEC, Andrei Năstase a precizat că deține, împreună cu soţia sa Angela, zece imobile, dintre care cinci la Mîndreşti, raionul Telenești, o garsonieră la Chişinău, două treimi dintr-o casă de 159 metri pătraţi, două treimi din alte două construcţii şi două treimi dintr-un garaj din satul Bîc, comuna Bubuieci, municipiul Chişinău. Năstase mai susține că este proprietar al 11 terenuri, dintre care: patru agricole, două grădini şi un teren pentru construcţie la Mîndreşti, un teren de cinci ari, tot pentru construcţii, la Durleşti, altul în extravilan şi alte două, de 15 şi respectiv, 26 de ari, la Bubuieci. Potrivit datelor de la cadastru, terenurile şi casele de la Mîndreşti i-au fost donate lui Andrei Năstase de mama sa, iar casa şi terenul de la Bîc sînt moştenite de soţia sa Angela de la mama ei – Maria Brăileanu. Doar un teren de 26 de ari a fost cumpărat de la aceeași Maria Braileanu, în Ianuarie 2010. Soții Năstase au mai cumpărat terenul de la Durleşti şi garsoniera din Chişinău.

În acelaşi timp, Andrei Năstase își are domiciliul într-un imobil de pe strada Andrei Vînaru din orăşelul Codru. Casa în care locuiește candidatul Platformei DA la prezidențiale i-a aparţinut lui Gheorghe Mustea care, la finele anului 2011, i-a vîndut-o mamei lui Andrei. Potrivit datelor de la Cadastru, actul de recepţie a casei a fost semnat pe 14 Iunie 2014, iar valoarea la care au estimat-o specialiştii este de 2,24 milioane lei, la care se adaugă aproape 110.000 lei – valoarea terenului.

De numele lui Andrei Năstase sînt legate şi o serie de tranzacţii financiare făcute de companii offshore, care au intrat în vizorul anchetatorilor. Astfel, potrivit unei anchete derulate de autorităţile din Moldova privind o serie de transferuri efectuate în conturi din Moldova de compania Aero Flight Limited din Gibraltar, mama lui Andrei, Anna Năstase, a primit suma de 101.000 de euro în conturile de la două bănci din Moldova. Alte 1,37 milioane lei au intrat apoi în conturile femeii de la firma Euroleasing (sub forma „rambursare a împrumutului”), iar alți 3,35 milioane lei au fost depuși de Andrei Năstase.

În perioada 2009-2012, Andrei Năstase ar fi retras din conturile mamei sale, pe care le gestiona în baza unei procuri, suma de 5,66 milioane lei. La fel s-a întîmplat şi în cazul soacrei lui Năstase, Maria Brăileanu, care a primit de la compania Aero Flight Limited în conturile bancare 96.000 de euro, iar de la Euroleasing – suma de 408.548 lei, la care s-au adăugat depuneri în numerar de 50.000 de euro de la Andrei Năstase. Ulterior, în baza unei procuri, Andrei Năstase a retras sumele respective din conturile soacrei sale.

Andrei Năstase: Nu au fost niciodată cinci milioane de lei. Au fost doar 200.000 de euro, jumătate pe conturile mamei, iar alta pe cel al soacrei. Sînt plata pentru serviciile prestate companiei Aero Flight Limited. E o firmă din străinătate, dar cui aparţine nu ştiu. Banii au fost puşi pe conturi. Totul a fost legal. Or astfel de transferuri sînt verificate de CNA. Cît despre Euroleasing, apoi eu am scos de pe conturile de la bancă banii primiți de la Aero Flight şi i-am dat acestei firme pentru că oferea dobîndă mai mare. Acolo, director era Vladimir, fratele lui Victor Ţopa. Sînt aceiaşi bani primiţi de la Aero, dar convertiţi în lei.

„Opriți-vă, nu mai negociați viitorul Moldovei, șantajați fiind cu crimele și păcatele proprii sau ale apropiaţilor!”, zice Năstase în apelul către politicienii moldoveni pe care vrea să-i scoată din joc, dar asta sună contradictoriu în raport cu cele arătate mai sus, dar şi cu criteriile de selectare a candidaţilor ACUM pentru alegerile parlamentare!

Octavian CATANĂ