AMBASADOR AL UE: SITUATIA RISCA SA DEVINA MAI GRAVA DECIT IN PERIOADA RAZBOIULUI RECE

Războiul Rece a fost o perioadă sumbră, însă pe timpul căreia mai multe acorduri internaţionale importante în reducerea armamentului au fost semnate, în timp ce situaţia actuală riscă să devină mult mai gravă, potrivit ambasadorului UE Markus Ederer.

Dacă Statele Unite, Rusia și celelalte puteri majore nu fac nimic pentru a calma tensiunile pe scena internațională, lumea ar putea să se confrunte cu un pericol mai mare decît în timpul Războiului Rece, a declarat miercuri ambasadorul Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer.

"Acest lucru este foarte deranjant. Dacă nu căutăm să reducem amenințările care apar în situația actuală, această perioadă poate deveni mai periculoasă decît Războiul Rece", a declarat ambasadorul european pentru ziarul Kommersant.

Ederer a reamintit că în timpul Războiului Rece, Rusia și Statele Unite au semnat cîteva tratate importante privind controlul armelor: Tratatul privind cerul deschis, Tratatul de eliminare a rachetelor intermediare (INF), Tratatul de reducere a ofensivelor strategice (START).

"Astăzi, departe de a intra în noi acorduri, părțile pun în pericol tratatele existente", a spus Ederer.

Potrivit diplomatului european, umanitatea trăiește în prezent într-o " lume fără poli" și situația este foarte instabilă.

"Unii experți consideră că acest lucru poate avea un impact negativ asupra perspectivelor de extindere a Tratatului de reducere a ofensivelor strategice ruso-americane - (START-III), care expiră în 2021", a spus Ederer.

Sursa: sputnik.md